Ειδικοί ερευνητές επί των πνευμονικών παθήσεων, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, καλούν τους γιατρούς να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή όταν συνταγογραφούν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας κατά ένα τρίτο.
Περισσότερα από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, η μεγάλη πλειονότητα εκ των οποίων είναι πρώην ή νυν καπνιστές, πάσχουν από ΧΑΠ, η οποία χαρακτηρίζεται από την ενδεχόμενη πρόκληση πιθανώς επικίνδυνων παθήσεων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Οι επιστήμονες του Τζον Χόπκινς διεξήγαγαν ανασκοπική ανάλυση των δυσμενών περιστατικών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια 11 παλαιότερων κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 ασθενείς με ΧΑΠ.
Η ομάδα συνέκρινε τη συχνότητα των δυσμενών περιστατικών ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν και σε εκείνους που δεν λάμβαναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πνευμονίας παρατηρήθηκε στους ασθενείς που λάμβαναν τη μέγιστη δυνατή δοσολογία (π.χ. 500 μg φλουτικαζόνης δύο φορές ημερησίως για μικρό χρονικό διάστημα), των οποίων η πνευμονική λειτουργία παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το αναμενόμενο επίπεδο, καθώς και σε ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα σε συνδυασμό με βρογχοδιαστολείς για την αποσυμφόρηση των αεροφόρων οδών.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από πνευμονικές λοιμώξεις, αλλά υποθέτουν ότι τα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πάντως, δεν ανακάλυψαν ενδείξεις ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων προκαλεί άλλα σχετιζόμενα με τα στεροειδή ιατρικά προβλήματα (κακώσεις οστών κ.λπ.) ή αυξάνει τη θνησιμότητα.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τονίζει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν από τα αποτελέσματα της ανάλυσης και δεν θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων. Συμβουλεύει, ωστόσο, τους γιατρούς να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προτεινόμενη δοσολογία, ειδικότερα όσον αφορά σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό, ηλικιωμένους και ανθρώπους που έχουν υποστεί πνευμονία στο παρελθόν.
Πηγή: drtsili.blogspot.gr