Το τσάι αποτελεί ένα ευρύτατα διαδεδομένο ρόφημα ανά τον κόσμο. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι δεδομένες και οφείλονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Ένα debate που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια και αφορά το τσάι, είναι το εάν και κατά πόσο το μαύρο τσάι έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με το πράσινο.
Παρόλο λοιπόν που μαύρο και πράσινο τσάι, έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών που καλούνται πολυφαινόλες, αυτές οι πολυφαινόλες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύσταση, μιας και το πράσινο τσάι εμπεριέχει πολύ περισσότερες κατεχίνες σε σχέση με το μαύρο τσάι.
Αυτή η διαφορά, όχι ως προς το ποσό των αντιοξειδωτικών, αλλά ως προς το είδος αυτών, δίνει στο πράσινο τσάι ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του μαύρου.
Επίσης το μαύρο έχει πολύ περισσότερη καφεΐνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί μειονέκτημα, ιδίως για άτομα που θέλουν να αποφεύγουν την καφεΐνη, όπως οι έγκυες και άτομα με υψηλή πίεση.
Πηγή: neadiatrofis.gr