Οι πιο αποτελεσματικές δίαιτες, όσον αφορά την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι είναι οι πρωτεϊνικές. Η δίαιτα Ατκινσς είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι όμως ασφαλείς; Υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων…
Αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος κόβει τους υδατάνθρακες και ακολουθεί μια καθαρά πρωτεϊνική διατροφή, είναι να χάνονται γρήγορα τα πρώτα κιλά, γιατί παρατηρείται αρχικά απώλεια των υγρών. Στη συνέχεια και εφόσον δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να καίει το λίπος. Με τη διαδικασία αυτή παράγονται κετόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το αίσθημα της πείνας και η δίαιτα συνεχίζεται με επιτυχία.
Ως εδώ καλά, αλλά οι κετόνες αν παραμείνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, μπορούν να δημιουργήσουν πολλές παρενέργειες. Το πιο συνηθισμένο είναι να εμφανιστούν πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα, κόπωση και κακοδιαθεσία. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά και αρρυθμίες στη καρδιά κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Επιπλέον όταν επιλέγονται πρωτεϊνικές τροφές για τη δίαιτα, αναπόφευκτο είναι να αυξάνεται η χοληστερίνη του αίματος, που μπορεί να βλάψει τα αγγεία και την καρδιά. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν επιλεγούν τροφές όπως το άπαχο γάλα, το κοτόπουλο, τα ψάρια και το ασπράδι του αυγού, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το χοιρινό και το βοδινό κρέας, σαν πηγή πρωτεΐνης. Τα λίπη που προέρχονται από τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς μπορεί να ανεβάσουν τα λιπίδια του αίματος, αλλά πρόκειται κυρίως για τα ωφέλιμα Ω3 και Ω6 λιπαρά.
Έτσι η αλήθεια μεταξύ οφέλους και κόστους μάλλον είναι κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι η απόλυτη διακοπή της κατανάλωσης των υδατανθράκων είναι μεν επωφελής για την απώλεια κιλών, αλλά μακροχρόνια επιβλαβή για την υγεία. Οι περισσότεροι ειδικοί δεν την συνιστούν για πάνω από δυο μήνες διάρκεια.
Του κ. Ρηγόπουλου Δημητρίου, Παθολόγος – Διαβητολόγος
(smarthealth.gr)