Home / Υγεία / Εξετάσεις / Ποδόσφαιρο και εγκέφαλος! Κάτι δεν πάει καλά!
Ποδόσφαιρο και εγκέφαλος

Ποδόσφαιρο και εγκέφαλος! Κάτι δεν πάει καλά!

Ποδόσφαιρο και εγκέφαλοςΕίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπημένο άθλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια οπαδούς. Όλοι σχεδόν, παρακολουθώντας έναν αγώνα, σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα που θα μας χαροποιήσει και το πώς αυτό θα επιτευχθεί, χωρίς να περνά από το μυαλό μας ότι οι 11 ποδοσφαιριστές υφίστανται μια τεράστια επιβάρυνση στον οργανισμό τους.

Κι όμως, κάποια γερμανίδα νευροφυσιολόγος, ταλαιπωρημένη ίσως από το ποδόσφαιρο που έβλεπε ο άντρας της, το σκέφτηκε και θέλησε να το μελετήσει. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο φημισμένο περιοδικό JAMA. Η ερευνήτρια επέλεξε μια ομάδα 12 ποδοσφαιριστών από το γερμανικό πρωτάθλημα 1ης κατηγορίας, μέσης ηλικίας 19.7 ετών, που ασχολούντο με το ποδοσφαιρο για μέσο όρο επί 13 χρόνια και την υπέβαλε σε προωθημενες ακτινολογικές εξετάσεις (high-resolution diffusion tensor imaging κ.α.) του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της λευκής ουσίας.

Ποδόσφαιρο και εγκέφαλος

Σαν συγκριτική ομάδα διάλεξε 11 πρωταθλητές κολύμβησης, ίδιου φύλου, μέσης ηλικίας 21,4 ετών, ασχολούμενους με το άθλημα επαγγελματικά για 9 κατά μέσον όρο χρόνια και τους υπέβαλε στις ίδιες εξετάσεις. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ομάδα δεν είχαν ποτέ υποστεί έστω και την παραμικρή διάσειση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες της λευκής ουσίας του εγκεφάλου τους, σε ποσοστό στατιστικά σημαντικό συγκριτικά με τους κολυμβητές (P<0.05).

Ποδόσφαιρο και εγκέφαλος

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την καταπόνηση που υφίσταται ο εγκέφαλος των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν χρησιμοποιούν το κεφάλι τους για να ελέγχουν την μπάλα.

Η μελέτη πράγματι αφορά μικρό αριθμό ατόμων, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό, που θα πρέπει να μελετηθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και, εάν πράγματι συμβαίνει, να αξιολογηθούν και οι πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για το μέλλον των αθλητών αυτών.

Γράφει ο Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος
myoskeletiko.com

Διαβάστε επίσης

Μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας οργασμούς μόνο με το μυαλό μας;

Μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας οργασμούς μόνο με το μυαλό μας;

Ήταν στη δεκαετία του 1990 όταν ερευνητές του Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ μελέτησαν 10 …

Αφήστε μια απάντηση