Μια και το 95% των ανθρώπων φαίνεται να διατηρεί την ίδια θέση κάθε βράδυ, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά των πιο συνηθισμένων στάσεων.
Η στάση αυτή ονομάζεται και θέση ανάνηψης, αφού είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Βοηθά σημαντικά στη μείωση της παλινδρόμησης των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), κυρίως όταν το άτομο είναι γυρισμένο προς το αριστερό του πλάι. Όμως, παρόλο που ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές, η θέση αυτή ύπνου επιδεινώνει τις ρυτίδες!
Ανάλογα με την πλευρά που συνήθως κοιμάστε, η γραμμή γέλιου σε αυτή τη μεριά του προσώπου, μπορεί να είναι βαθύτερη και πιο έντονη, αφού πιέζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από το μαξιλάρι.
Ανάσκελα
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι, αυτή η θέση ύπνου επιβαρύνει το ροχαλητό. Αυτό γιατί, οι μύες στο σαγόνι και τη γλώσσα είναι πιο χαλαροί, ενώ ο λαιμός και η κάτω γνάθος δέχονται την επίδραση της βαρύτητας. Αυτό αναγκάζει το λαιμό να γίνεται στενότερος, δημιουργώντας στροβιλισμό του αέρα που οδηγεί σε κραδασμούς και τελικά στο ροχαλητό.
Τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα για τους υπέρβαρους ενήλικες, όπου το λίπος στο μπροστινό μέρος του λαιμού προκαλεί περαιτέρω χαλάρωση και μεγαλύτερες πιθανότητες για ροχαλητό.
Σε κάποιες περιπτώσεις όπου το άτομο υποφέρει από υπνική άπνοια, δηλαδή παύσεις της αναπνοής που διαρκούν περίπου δέκα δευτερόλεπτα, η ανάσκελη θέση ύπνου μάλλον θα επιβαρύνει την κατάσταση, λόγω της προαναφερθείσας χαλάρωσης του λαιμού.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, όσοι κοιμούνται ανάσκελα, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που αποτελεί ανησυχητικό εύρημα σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές και πνευμονικές νόσους, αλλά και από άσθμα.
Εμβρυική θέση
Η στάση αυτή φαίνεται να είναι η ιδανική αφού, βοηθά στην «επιδιόρθωση» της φθοράς που μπορεί να έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Όλη την ημέρα, η σπονδυλική στήλη υπόκεινται σε βαρυτικές δυνάμεις που προκαλούν μεγάλη πίεση στους δίσκους μεταξύ των σπονδυλικών οστών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, λοιπόν, όταν δεν υπάρχει καμία πίεση στο πίσω μέρος του σώματος, το νερό έλκεται από τους δίσκους αυτούς, βοηθώντας τους να επιδιορθώσουν τη φθορά.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο λαιμός να είναι ευθυγραμμισμένος με το υπόλοιπο σώμα, γιατί μια κακή θέση του μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο και άλγος του αυχένα το πρωί.
Το να αγκαλιάζει ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι κάτι που βεβαίως και μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη μιας σχέσης ενός ζευγαριού, αλλά αυτή η στάση δεν κάνει μόνο αυτό. Σύμφωνα με μελέτες διαπιστώθηκε ότι, η σωματική επαφή, ακόμα και στον ύπνο, μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους σε άνδρες και γυναίκες σημαντικά!
Ωστόσο, η θέση αυτή μπορεί να σημαίνει παράλληλα ότι, το σώμα βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορεί να επιδεινώνει πόνους και πιέσεις των αρθρώσεων και των μυών – κυρίως στην πλάτη και τους ώμους.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η θέση ύπνου μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του ροχαλητού. Ωστόσο, για τα άτομα που έχουν την τάση να τρίζουν τα δόντια τους, η κατάσταση επιδεινώνεται και η φθορά των δοντιών είναι μεγαλύτερη.
Παράλληλα, η στάση αυτή ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα των νεύρων στο άνω μέρος του σώματος, προκαλώντας συμπτώματα όπως είναι η ένταση στη μια πλευρά του αυχένα, το μούδιασμα και η φαγούρα στα δάχτυλα.
Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment