Home / Ειδήσεις / Καταπολεμήστε την κατάθλιψη στον ύπνο σας
κατάθλιψη

Καταπολεμήστε την κατάθλιψη στον ύπνο σας

 

κατάθλιψηΈνα αυτοκόλλητο που καταπολεμά την κατάθλιψη, ενώ το άτομο κοιμάται, φαίνεται να δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες. 

Η συσκευή (που ονομάζεται Neurosigma), η οποία κολλάται στο μέτωπο, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά ηλεκτρικά ερεθίσματα για την τόνωση του τριδύμου νεύρου. Αυτό το νεύρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μέτωπο, καταλήγει σε περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι ελέγχουν τη διάθεση. Οι γιατροί το περιγράφουν ως τη «θύρα USB του εγκεφάλου»!

Η συσκευή, η οποία περιέχει ηλεκτρόδια, συνδέεται με δύο καλώδια ενωμένα με γεννήτρια μεγέθους κινητού τηλεφώνου και μπορεί να φορεθεί γύρω από τη μέση.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μικρή ομάδα ασθενών που πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ανέφερε κατά 50% μείωση των συμπτωμάτων μετά τη χρήση του εμπλάστρου για οκτώ ώρες κάθε βράδυ και για διάστημα οκτώ εβδομάδων. 

Οι ασθενείς, οι οποίοι όλοι τους υπέφεραν από σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα για περισσότερο από τέσσερεις μήνες, ενώ δεν έδειχναν να ανταποκρίνονται σε κανενός είδους αντικαταθλιπτική αγωγή, ανέφεραν πως αισθάνονταν καλύτερα μετά από μόλις δύο εβδομάδες χρήσης του αυτοκόλλητου, λένε οι επιστήμονες.

Το έμπλαστρο δεν διαταράσσει τον ύπνο, αν και υπήρχαν κάποιες αναφορές αισθήματος μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος κατά την πρώτη χρήση. 

Υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα, μόνο στη Βρετανία, υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ ένας στους τέσσερεις ανθρώπους θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάσταση αυτή μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωή του. 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα συσκευή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε όσους δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες των διαφόρων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, όπως είναι η ναυτία, η αύξηση του σωματικού βάρους και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες. 

Παρόλα αυτά, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα βασίζονται σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη μελέτη, οπότε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες, ώστε το νέο αυτό έμπλαστρο να αποτελέσει μια νέα ευπρόσδεκτη θεραπευτική προσθήκη στη φαρέτρα των ειδικών.

Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου

Διαβάστε επίσης

Έρπης ζωστήρ. Ειδικοί εξηγούν για τον έρπητα ζωστήρα και την μεθερπητική νευραλγία. Εμβολιάσου σήμερα (video)

Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς. …

Αφήστε μια απάντηση