Μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε …;
Μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε...;
‘Ενα από τα “κλειδιά” στην απάντηση στο ερώτημα είναι ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός με την ευρεία επιστημονική έννοιασε κυτταρικό επίπεδο και όχι ένα τμήμα του, δηλαδή μόνο αυτό που αφορά τα παραπάνω κιλά που έχουμε και προσπαθούμε να χάσουμε.
Και εάν όντως αυτό ισχύει, από πότε θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Αφορά όλες τις ηλικίες; Οι αθλούμενοι, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να ενδιαφερθούν; Με τους αδύνατους τί γίνεται; Αυτοί που έχουν παραπάνω κιλά, τι κάνουν; Οι άνθρωποι που ήδη έχουν κάποιο απλό ή ίσως και σοβαρότερο πρόβλημα υγείας μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την κατάστασή τους; Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν αλλά από ότι φαίνεται υπάρχει κάποια απάντηση που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Κάποιοι υποστηρίζουν με ενθουσιασμό ότι δεν θα γεράζαμε ποτέ ούτε θα αρρωσταίναμε εάν υπήρχε τρόπος να εξουδετερώνουμε τις “ελεύθερες ρίζες οξυγόνου” (ROS) που παράγονται κατά τη διάρκεια των χημικών αντιδράσεων, των “καύσεων” που γίνονται με σκοπό την παραγωγή ενέργειας κυρίως από τη διάσπαση των τροφών.
Οι ROS είναι δηλαδή τα κατάλοιπα, τα “καυσαέρια” αυτών των δραστηριοτήτων του ορανισμού μας και είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.Ο οργανισμός μας, έχει βέβαια τον τρόπο μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει (υπό φυσιολογικές συνθήκες) να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα, τους “πειρατές” όπως λέγονται. Αν όμως δεν τα καταφέρει τότε οι ROS καταστρέφουν, “κομματιάζουν” τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που στην πλειονότητά τους είναι πολύ γνωστές. Δηλαδή π.χ. αλτσχάιμερ, καρκίνος, διαβήτης, έμφραγμα, εγκεφαλικό, πίεση, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκες, σπαστική κολίτιδα, πρόωρη γήρανση, άσχημη κατάσταση του δέρματος, κ.λ.π.Σήμερα υπάρχει τρόπος να μετρηθεί τόσο ο αριθμός των ROS, των “πειρατών” όσο και το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού με νέες πρωτοποριακές μεθόδους.
Με τις μετρήσεις αυτές, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά κατ’ αρχάς οι συνθήκες αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης.
Όπως και να είναι όμως, με αυτή τη μοντέρνα ιατρική προσέγγιση ο καθένας μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση είναι ο μεταβολισμός του οργανισμού του, τι …. είδος “καυσαέρια” παράγει, εάν χρειάζεται λίγο …. “ρεγουλάρισμα” και εάν θέλει κανένα … βελτιωτικό των “καύσεων” …!
Στις μέρες μας για αυτό το θέμα της οξείδωσης, της “σκουριάς” των κυττάρων μας λόγω του υπεβολικού αριθμού των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και της μειωμένης άμυνας του οργανισμού μας έχει αναπτυχθεί τεράστια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην ιατρική όσο στις πειραματικές επιστήμες π.χ. μοριακή βιολογία.
Για αυτό το λόγο, είναι σήμερα εφικτή η εφαρμογή σε εξειδικευμένους χώρους ειδικών μεθόδων προσέγγισης του θέματος της οξείδωσης και αντιοξείδωσης με θεαματικά αποτελέσματα (Ιατρικές Μονάδες Μελέτης Μεταβολισμού).
Leave a Comment