Home / Πρώτες Βοήθειες / Εγκεφαλικό / Ψάρια για υγιή καρδιά
ψάρια

Ψάρια για υγιή καρδιά

ψάριαΟι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι άνδρες που καταναλώνουν ψάρια κάθε ημέρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά νοσήματα, διαβήτη ή και εγκεφαλικάεπεισόδια, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε σπάνια, αναφέρεται σε νέα έρευνα.

Αν και δεν είναι σαφές εάν μια δίαιτα με ψάρια είναι αυτή που προσφέρει τα σημαντικά προαναφερθέντα οφέλη στον ανδρικό οργανισμό, οι ερευνητές λένε, ότι τα αποτελέσματα των μελετών αποδεικνύουν, πως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια – όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος- μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει για παράδειγμα, ότι τα ω-3 μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια σε σημείο που πολλοί γιατροί, για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας (αυξημένη λιπίδια στο αίμα), χρησιμοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία αποδίδουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών στον οργανισμό.

Η έρευνα, σύμφωνα με το National Institutes of Health, έχει δείξει επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, μπορούν να βοηθήσουν στην χαμηλότερη πίεση του αίματος και έχουν τη δυναμική να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια.

Στη μελέτη, που έλαβαν μέρος 3500 ενήλικες άνδρες, ηλικίας 40 – 69 ετών, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μια μερίδα ψάρι την ημέρα είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (σε διάστημα τριών ετών), συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια συλλογή από παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια. Το σύνδρομο όταν διαγιγνώσκεται, συνήθως όταν ένα άτομο έχει τρία ή και περισσότερα εκ των προαναφερθέντων, δείχνει ότι έχουν διπλασιαστεί και οι πιθανότητες ο άνθρωπος αυτός να πάθει καρδιακή προσβολή ή/και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Σεούλ, δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Το βέβαιο είναι πάντως, ότι δεν ισχύουν τα ίδια για άνδρες και γυναίκες, στις οποίες φαίνεται να μην απορροφά ο οργανισμός τους τις ίδιες ποσότητες λιπαρών οξέων όπως του άνδρα. Έτσι, ενώ ένας άνδρας λαμβάνει από τα ψάρια περίπου 786mg, μια γυναίκα παίρνει μόνο 563mg!

Η κοινή οδηγία είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρια, κατά προτίμηση λιπαρά. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει το σωματικό βάρος, η άσκηση, το κάπνισμα και η ισορροπημένη πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου.

Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου

Διαβάστε επίσης

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Το κλειδί για μια υγιή καρδιά μπορεί να διαφέρει από τις προηγούμενες οδηγίες των ειδικών. …