Οι πουρίνες είναι μέρος της χημικής δομής των γονιδίων μας και γονιδίων φυτών και ζώων και υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα.
Οι δύο σημαντικές πουρίνες που απαρτίζουν το DNA είναι η γουανίνη και η αδενίνη. Οι πουρίνες αθροίζονται στο σώμα λόγω της ενδογενούς σύνθεσης των πουρινών που γίνεται ανεξάρτητα από την διαιτητική κατανάλωση πουρινών και λόγω εξωγενούς άθροισης μέσω τροφών (πχ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, μανιταριών, οστρακοειδών). Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ένα τμήμα του αποικοδομείται κυρίως στο έντερο, όπως εξάλλου φαίνεται στο σχήμα.
Κάθε νόσημα ή παράγοντας που προκαλεί αυξημένη παραγωγή – άθροιση ή ελαττωμένη απέκκριση-αποικοδόμηση ουρικού οξέος προκαλεί αυξημένο ουρικό οξύ αίματος.
ΚΥΡΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΘΡΟΙΣΗ
· Δυσμενής κληρονομικότητα
· Αυξημένη διατροφική πρόσληψη πουρινών
· Παχυσαρκία
· Αλκοόλ
· Ραβδομυόλυση
· Νοσήματα αίματος
· Καρκινώματα
· Ψωρίαση
· Φάρμακα
· Μεταβολικό σύνδρομο
ΚΥΡΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ-ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ
· Δυσμενής κληρονομικότητα
· Νεφρικές βλάβες
· Υπέρταση
· Οξέωση
· Υποθυρεοειδισμός
· Υπερπαραθυρεοειδισμός
· Άποιος διαβήτης
· Αλκοόλ
· Μόλυβδος
· Φάρμακα
· Κύηση
· Σαρκοείδωση
· Βηρυλλίωση
· Μεταβολικό σύνδρομο
Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο. Σε ήπιες περιπτώσεις αυξήσεων λόγω δυσμενούς κληρονομικότητας το αυξημένο ουρικό οξύ αυτό καθεαυτό μπορεί να μην έχει δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό που εξετάζεται.
Ανάλογα με την περίσταση η θεραπεία του αυξημένου ουρικού οξέος γίνεται με κατάλληλη διατροφή, φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ και προλαμβάνουν τις επιπλοκές της νόσου, θεραπεία του υπεύθυνου υποκείμενου νοσήματος – παθολογικού παράγοντα.
Leave a Comment