Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας


Πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους, γεγονός που συχνά οφείλεται στον αγχώδη τρόπο ζωής ή στα πάρα πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Όμως τα οφέλη για την υγεία που αποκομεί κανείς από την καλή ποιότητα ύπνου είναι τεράστια, γι΄ αυτό και χρειάζεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 

Περιβάλλον ύπνου
Ένας από τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό, είναι να λυθεί το ζήτημα που πολλοί ειδικοί αποκαλούν «υγιεινός ύπνος». Αυτό σημαίνει ότι πριν από την ώρα του ύπνου θα πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι η κρεβατοκάμαρά του είναι πολύ ήσυχη, η θερμοκρασία είναι καλή και πως δεν υπάρχει εστία φωτός άλλη από εκείνη που ελέγχει το άτομο που πηγαίνει για ύπνο. Ακόμα και αντικείμενα με μικρά λαμπάκια, όπως είναι για παράδειγμα ένα ψηφιακό ξυπνητήρι, έχει αποδειχθεί πως κρατάνε μέρος του εγκεφάλου ενεργό. Επίσης, απαραίτητες είναι οι οκτώ ώρες ύπνου, ενώ όσο νωρίτερα κοιμάται κανείς το βράδυ, τόσο το καλύτερο.

Ένα αφέψημα 
Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από την ώρα που έχει καταναλώσει κανείς το δείπνο του μέχρι τη στιγμή που θα πάει για να κοιμηθεί, ενώ θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να αποφευχθεί η πόση καφεΐνης και αλκοόλ. Καλύτερο είναι να πιεί κάποιος ένα φλιτζάνι τάι ή χαμομήλι, μια ώρα πριν την κατάκλιση ή ένα αφέψημα από τσάι μούρων. Το τελευταίο είναι κατευναστικό και βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Ένα άλλο «κόλπο» είναι να αρωματιστούν με μερικές σταγόνες από λάδι λεβάντας, λεμονιού ή βάλσαμου τα μαξιλάρια. 

Άσκηση 
Η τακτική άσκηση έχει πολύ θετική επίδραση στον ύπνο και επίσης βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Στόχος είναι οι τρεις ωριαίες συνεδρίες την εβδομάδα, ενώ δεν πρέπει κανείς να καταναλώνει αυτόν το χρόνο μόνο σε ασκήσεις που απαιτούν υψηλή ενεργειακή δαπάνη. Τα 45 λεπτά άσκησης είναι αρκετά με το τελευταίο τέταρτο της ωριαίας άσκησης να επικεντρώνεται σε τεντώματα και βαθιές αναπνοές που χαλαρώνουν το σώμα. Αυτή η μέθοδος βοηθάει στη μετάβαση σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, που είναι καλή πρακτική για τον ύπνο. 

Έκταση σώματος
Πριν πάει κανείς για ύπνο, υπάρχει μια στάση που προέρχεται από τη γιόγκα, και η οποία βοηθά στην ηρεμία. Ενώ κάθεται το άτομο στο κρεβάτι του, κλίνει τον κορμό προς τα εμπρός πάνω στα πόδια του, που είναι τεντωμένα, και προσπαθεί να αγγίξει τους αστραγάλους του. Επίσης, μπορεί να βάλει ένα μαξιλάρι στα γόνατά  του και να χαλαρώσει το κεφάλι του εκεί. Παραμένει σε αυτή τη θέση για πέντε λεπτά, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Αυτή η στάση έχει αποδειχθεί πως ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά σε κάθε είδος πονοκέφαλο, καταστάσεις δηλαδή που επηρεάζουν την καλή ποιότητα του ύπνου.

Απενεργοποίηση συσκευών
Η ανοιχτή τηλεόραση ή η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι την ώρα του ύπνου, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου. Ο παλμός του φωτός από την οθόνη του κομπιούτερ για παράδειγμα, ενεργοποιεί τον εγκεφαλικό φλοιό (όπου βρίσκεται το τμήμα σκέψης), με αποτέλεσμα να μην μπορεί το άτομο να κοιμηθεί. Το διάβασμα, το γράψιμο ή η συζήτηση είναι σαφώς καλύτερα.

Πηγή: genikiiatrikigalatsiou.blogspot.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies