Η ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται συνήθως στη φλούδα των σταφυλιών, αλλά και στο κόκκινο κρασί, έχει αποδειχθεί πως έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στη γενική υγεία του ανθρώπου, καθώς και ειδικότερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τώρα για πρώτη φορά, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri ανακάλυψαν πως η ίδια αυτή ουσία μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία.
Επιπροσθέτως, μια ακόμα μελέτη έρχεται να ενημερώσει το κοινό πως η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού από τις γυναίκες, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους από τη νόσο του καρκίνου του μαστού έως και κατά 20%. Τα ευρήματα αυτά είναι κάπως απροσδόκητα, επειδή μέχρι σήμερα η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μεταξύ υγιών γυναικών.
Μια εξήγηση είναι πως οι χημικές ουσίες στο αλκοόλ, οι οποίες βλάπτουν τα υγιή κύτταρα, έχουν την ίδια επίδραση και στα καρκινικά. Στην τελευταία έρευνα που έγινε, η ρεσβερατρόλη βρέθηκε να αυξάνει τα επίπεδα δύο βασικών πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μετά την ακτινοθεραπεία, περίπου το 97% των καρκινικών κυττάρων πέθανε, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που βρίσκεται μετά από μια συνηθισμένη ακτινοθεραπεία.
Ο επικεφαλής της μελέτης σημειώνει ότι, μετά από την ακτινοθεραπεία με ρεσβερατρόλη οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι, είναι σε θέση πλέον να θανατώσουν πολλά περισσότερα καρκινικά κύτταρα σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με την ακτινοβολία και μόνο. Επί προσθέτως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή «θεραπεία», σκότωσε όλους τους τύπους των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων και των επιθετικών καρκινικών κυττάρων.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο η δόση που απαιτείται για να επιδράσει στα κύτταρα ενός όγκου, προς το παρόν έχει βρεθεί πως είναι πολύ μεγάλη και οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτή.
Αν και η θεραπευτική χρήση της είναι πολύ ελκυστική, απαιτούνται πολλές περισσότερες μελέτες, ώστε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα έχει ευρεία χρήση στους καρκινοπαθείς.
Πηγή: genikiiatrikigalatsiou.blogspot.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment