Σούπερ φρούτα …! Mύθοι και πραγματικότητα …!

Μέχρι πριν από 2 χρόνια τα γνώριζαν  ελάχιστοι καταναλωτές, κυρίως αυτοί που πρόσεχαν την υγεία τους και η διάθεση των πολυδύναμων αυτών φρούτων γινόταν μόνο από καταστήματα υγιεινών τροφών. Για τους περισσότερους ήταν άγνωστες  οι λέξεις : κράνμπερυ, μπλούμπερυ, ιπποφαές, γκότζι μπέρρυ, μπλάκμπερρυ, αρόνια κλπ. Το τελευταίο διάστημα όμως τα έχει μάθει ο καθένας λόγω της μεγάλης διαφήμισης που έχει γίνει για τις θρεπτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Λέγεται ότι αυτά τα σούπερ … φρουτάκια έχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πάρα πολλά. Μερικά από αυτά είναι:
-Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και δίνουν ενέργεια άμεσα
-Ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθάνε στο αδυνάτισμα, χάρει στα πολλά αντιοξειδωτικά τους
-Προωθούν την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης
-Ενισχύουν τη λίμπιντο και συμβάλουν στην σεξουαλική τόνωση
-Βελτιώνουν την όραση
-Ελέγχουν τη χοληστερίνη και την πίεση αίματος
-Συγκρατούν τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
-Προστατεύουν τα όργανα που έχουν πληγεί από καρκινογόνες ουσίες και τον ιό της ηπατίτιδας ενώ συμβάλουν ουσιαστικά στην ικανότητα του ήπατος για την αποτοξίνωση.
-Αποκαθιστούν τις πεπτικές ασθένειες, όπως το έλκος του στομάχου και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πολλοί τα καταναλώνουν, για την δυσκοιλιότητα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με τους πολυσακχαρίτες, βοηθά την φυσική ανάπτυξη των προβιοτικών του οργανισμού μας.
-Αναπλάθουν την παραγωγή κολλαγόνου και να συγκρατήσουν την υγρασία, ανανεώνοντας το δέρμα.
-Βελτιώνουν τον ύπνο.
-Συνιστώνται σε όσους έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό τους.
Έχει γίνει μεγάλη εκστρατεία στα ΜΜΕ για την διαφήμιση και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις ιδιότητες αυτών των αποξηραμένων φρούτων. Η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά αυξήθηκε κατακόρυφα και το αποτέλεσμα είναι να τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά καταστήματα όπως παντοπωλεία, μανάβικά, καταστήματα ξηρών καρπών, ακόμα και στις λαϊκές αγορές. Οι έμποροι τα αγοράζουν σε μεγάλες συσκευασίες και είτε τα πουλάνε χύμα είτε τα συσκευάζουν μόνοι τους σε πλαστικά σακουλάκια ή κυπελάκια. Θα τα βρείτε βεβαίως και σε διάφορες τιμές. Γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό;
Όλα αυτά τα φρούτα μας έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από Κίνα, Ρουμανία, Τουρκία και γενικότερα από κράτη στα οποία γίνεται αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και ψεκασμών και οι έλεγχοι για χημικά υπολείμματα είναι ανύπαρκτοι ή υποτυπώδεις.  Δεν είναι λίγες οι εισαγόμενες παρτίδες που επεστράφησαν, γιατί μετά από έλεγχο βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε χημικά υπολείμματα, τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτά που συσκευάζονται σε σακουλάκια ή πλαστικά κουτάκια από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, δεν αναγράφουν τίποτα πάνω στην συσκευασία τους πέρα από την τιμή. Δεν ξέρετε ούτε την χώρα προέλευσης, ούτε εισαγωγέα, ούτε αριθμό παρτίδας, ούτε ημερομηνία παραγωγής/συσκευασίας/λήξης. Πολλές φορές δεν αναγράφεται ούτε και η ποσότητα.
Με λίγα λόγια, δεν μπορείτε να ελέγξετε αν αυτό το προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση κι αν τελικά δεν είναι, σε ποιόν να απευθυνθείτε για ενημέρωση ή παρατήρηση… Επιπλέον, όσα διατίθενται χύμα, είναι εκτεθειμένα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες, σε σκόνη κι έντομα και ίσως και σε κάποιες αναθυμιάσεις.
Για ποιόν λόγο είπαμε ότι τα καταναλώνουμε; Μήπως για τις πολλές καλές ιδιότητές τους; Μήπως περιμένουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα στον οργανισμό μας από την κατανάλωσή τους; Αν όμως αυτά τα προϊόντα είναι επιβαρυμένα με χημικά και τοξίνες, μήπως θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα;
Αφού λοιπόν αγοράζετε κάποιο προϊόν για να βοηθήσετε και να προστατέψετε την υγεία σας, επιλέξτε να τα αγοράζετε από έγκυρες πηγές!
Απευθυνθείτε σε βιολογικά καταστήματα και καταστήματα υγιεινών τροφών γι’ αυτά τα φρουτάκια. Σε αυτά τα καταστήματα όλα τα προϊόντα ελέγχονται πριν την συσκευασία, συσκευάζονται σε ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής σε ειδικές συσκευασίες, κατάλληλες για το κάθε προϊόν. Επίσης πάνω στην ετικέτα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το προϊόν. Βέβαια, η τιμή τους είναι πιο ανεβασμένη σε σχέση με αυτά που πωλούνται  στα άλλα καταστήματα ή στις λαϊκές αγορές. Σκεφθείτε όμως ότι τα καταναλώνετε σε πολύ μικρές ποσότητες, οπότε η ημερήσια επιβάρυνση  είναι πολύ μικρή.
Πηγή: Ζαγκανίκα Σοφία, ΜD, mus-metabolism.blogspot.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies