Μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε πως η μουσική έχει μεγάλη επιρροή στην ίαση, ιδιαίτερα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό.
Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, δηλώνουν πως η μουσική μπορεί να μειώσει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης στον ορό του αίματος!
Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ σημαντική μια και η κορτιζόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων, αυξάνοντας τη μεταβολική δραστηριότητα και παράλληλα καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, που έχει συνδεθεί τόσο με το άγχος, όσο και με την κατάθλιψη.
Ο προαναφερθέντας άξονας, είναι ένα πολύπλοκο σύνολο των άμεσων επιδράσεων και αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τα επινεφρίδια, τα οποία ελέγχουν τις αντιδράσεις στο στρες και ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, των συναισθημάτων, της σεξουαλικότητας, καθώς και της αποθήκευσης ενέργειας.
Μια σειρά μελετών, λοιπόν, έδειξε πως, η έκθεση μετεγχειρητικών ασθενών στη μουσική, μειώνει δραματικά τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να θεραπευτούν.
Άλλες παράλληλες μελέτες, εξέτασαν τον αντίκτυπο της μουσική σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σε πρόωρα βρέφη, στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς και στην αντίληψη του πόνου, αποκαλύπτοντας ότι η επίδραση της μουσικής στον υποθάλαμο, μειώνει τις επιπτώσεις σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ σε ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, απαιτείται λιγότερη καταστολή και μειωμένη φαρμακευτική αγωγή κατά την ανάρρωση.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition.
Πηγή: genikiiatrikigalatsiou.blogspot.gr