Όταν κανείς εμφανίζει πόνο στο στήθος ή άλλα καρδιολογικά συμπτώματα, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει εάν έχει υποστεί κάποια καρδιακή προσβολή. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μια από τις βασικότερες εξετάσεις που μπορούν να πιστοποιήσουν μια καρδιακή βλάβη, αλλά όχι και να θέσει ξεκάθαρα τη διάγνωση.
Όταν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο μέσω του ΗΚΓ, οι θεράποντες γιατροί είναι σε θέση να προβούν στη διενέργεια μιας αιματολογικής εξέτασης, η οποία μετρά μια μυική πρωτεΐνη στο αίμα. Όταν κανείς εμφανίζει υψηλά επίπεδα αυτής (γνωστής και ως Τροπονίνη Ι), οι πιθανότητες να έχει υποστεί καρδιακή βλάβη, αυτόματα πολλαπλασιάζονται, επιβεβαιώνοντας την προηγηθείσα εξέταση.
Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, πλέον μια ακόμη πιο ευαίσθητη εκδοχή αυτού του τεστ, μπορεί εκτός από το να επιβεβαιώσει, αλλά ακόμα και να αποκλείσει μια καρδιακή προσβολή, γρήγορα και με βεβαιότητα.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιολογίας του Αμβούργου, διαπίστωσαν ότι οι νέες δοκιμασίες που έκαναν ήταν σε θέση να αποκλείσουν την ύπαρξη μιας καρδιακής προσβολής με επιτυχία της τάξεως του 99%!
«Η δοκιμασία αυτή φαίνεται να είναι σε θέση να ανιχνεύει ακόμη και τις πιο λεπτές καρδιακές βλάβες», αναφέρει ο Δρ Gordon Tomaselli, επικεφαλής καρδιολόγος στο Johns Hopkins Heart and Vascular Institute στη Βαλτιμόρη.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακής προσβολής, η οποία όμως έχει διαγνωσθεί λανθασμένα, οπότε και δε χρήζουν στην ουσία θεραπείας!
Διαπιστώθηκε ότι και οι δύο εξετάσεις αίματος μέτρησης της Τροπονίνης Ι (και αυτή υψηλής ευαισθησίας, αλλά και η συμβατική εκδοχή της), είχαν πολύ καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα από τις άλλες εξετάσεις βιοδεικτών που γίνονται για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό των καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, για αποτελέσματα μεγαλύτερης ακριβείας, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί μέσα στις επόμενες 3 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Βέβαια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες και στοιχεία για να επικυρωθούν τα πορίσματα αυτά, αλλά είναι βέβαιο πως βρίσκονται μπροστά σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση για τη σωστή διάγνωση των καρδιακών προσβολών και τη σωστή χρήση των θεραπευτικών μέσων που διαθέτουν.
Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου