Home / Πρώτες Βοήθειες / ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Η γαστροσκόπηση είναι μία οπτική εξέταση- επιτρέπει την πλήρηέγχρωμη λεπτομερή συνεχή καταγραφή σε οθόνη-(σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες που παίρνουν μόνο μαυρόασπρες φωτογραφίες)- της εσωτερικής επιφάνειας του οισοφάγου, στομάχου και του 1ου τμήματος του εντέρου. Μπορεί επίσης να ληφθούν φωτογραφίες που θα σας δοθούν. Για να γίνει η εξέταση το γαστροσκόπιο θα περάσει μέσα από το στόμα σας στο στομάχι. Το γαστροσκόπιο είναι ένα λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας, που έχει το πάχος περίπου ενός μικρού δακτύλου (0.9cm) με δυνατό φωτισμό στην άκρη για να μεταδίδει εικόνα. Βγάζει αέρα για να διατείνει τις πτυχές του στομάχου για καλύτερη εικόνα και δεν εμποδίζει την αναπνοή ούτε προκαλεί πόνο. Ο γιατρός είναι δυνατό να δει βλάβες πού μπορεί να υπάρχουν πχ έλκη. Εάν είναι αναγκαίο σε μερικές περιπτώσεις, είναι δυνατό να λάβει μερικά μικρά τμήματα από βλεννογόνο (βιοψίες)- κάτι το οποίο είναι ασφαλές και ανώδυνο- από τυχόν παθολογικές περιοχές για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση. Αυτό γίνεται για να ξεχωρίσουν οι καλοήθεις από τις κακοήθεις παθήσεις η ακόμα για να ελεγχθεί εάν υπάρχει ελικοβακτηρίδιο που προκαλεί έλκος η γαστρίτιδα.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Α) Η. εξέταση αυτή γίνεται για να διερευνήσει αιτία συμπτωμάτων όπως:
1. δυσκολία η πόνο στην κατάποση .
2. κάψιμο πίσω από το στέρνο-ξινίλες
3. αιματέμεση η καφεοειδής εμετός η μέλαινες κενώσεις(αιμορραγία).
4.ανορεξία η απώλεια βάρους.
5.ανεξήγητη αναιμία.
6.κοιλιακός πόνος στην άνω κοιλία(π.χ. υποψία έλκους).
7.δυσπεψία.
8.ανώτερη κοιλιακή δυσφορία με αποτυχία εμπειρικής αγωγής
9.επιμένουσα ναυτία η εμετός

Β) Εάν υπάρχει ανάγκη για λήψη ιστού η υγρού από το δωδεκαδάκτυλο

Γ) για τον έλεγχο ασθενών με κίρρωση για παρουσία κιρσών ώστε να τεθεί προφυλακτικά φαρμακευτική η ενδοσκοπική αγωγή

Δ) για να βοηθήσει το γιατρό στη διάγνωση η στη θεραπεία παθήσεωνόπως π.χ
φλεγμονή ,έλκη , όγκος πιο σίγουρα από ότι μια ακτινογραφία. οισοφάγου, στομάχου η δωδεκαδάκτυλου

Ε)Για να παρακολουθήσει:
1. γαστρικά, οισοφαγικά και αναστομωτικά έλκη
2. την επούλωσης των ελκών
3.οισοφάγο Barrett
4.οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση
5. αδενωματώδεις γαστρικούς πολύποδες
6. κιρσούς που αντιμετωπίστηκαν ενδοσκοπικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ; 

Για να υπάρχει καθαρή εικόνα και να είναι απόλυτα ασφαλής η εξέταση είναι σημαντικό το στομάχι σας να είναι άδειο, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να φάτε η να πιείτε τίποτα για 8 ώρες πριν από την ενδοσκόπηση(ακόμη και νερό). Σε περίπτωση που παίρνεται χάπια π .χ για καρδιά η στεροειδή χρησιμοποιείστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό .Σε ιστορικό μεταμόσχευσης βαλβίδων , ισχίου, λήψης αντιβιοτικών σε οδοντιατρικές επεμβάσεις κλπ είναι απαραίτητο να ληφθούν αντιβιοτικά. Επίσης είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός από τη προηγούμενη της εξέτασης σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων ,ασπιρίνης η αντιδιαβητικών δισκίων ώστε να σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες. Μην παίρνετε αντιόξινα. Ο γιατρός η/ και η νοσοκόμα θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα απαντήσει σε τυχόν απορίες σας. Να τους ενημερώνετε πάντα για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα, άλλα προβλήματα υγείας, για τυχόν εγκυμοσύνη-θηλασμό

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

Εάν υπάρχουν σοβαρά καρδιολογικά η αναπνευστικά προβλήματα,ειδικές προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για περιορίσουν το σχετικό κίνδυνο όπως π.χ χορήγηση Ο2 κατά τη διάρκεια της εξέτασης και /η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και των επιπέδων Ο2 κατά την διάρκεια της εξέτασης . Πρέπει πάντα να ενημερώνετε το γιατρό για τα σοβαρά προβλήματα υγείας σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ;

Είναι ανάγκη να βγάλετε τα γυαλιά σας, τους τυχόν φακούς επαφής η τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες), καδένες κλπ και να ξαπλώσετε στο ενδοσκοπικό κρεβάτι σε άνετη αριστερή πλάγια θέση. Είναι προτιμότερο να φοράτε άνετα ρούχα

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Μέσα στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων θα ξαπλώσετε αναπαυτικά στο αριστερό σας πλευρό. Μια νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης Ένα τοπικό αναισθητικό με τη μορφή σπρέι θα ψεκαστεί στο φάρυγγα για να μουδιάσει. Ένα επιστόμιο τοποθετείται για να προστατεύσει τα δόντια σας και να μείνει το στόμα σας ανοικτό. Η πίεση και οι σφίξεις σας καταγράφονται. Μπορεί να σας δοθεί υπναγωγό φάρμακο (βραχείας δράσης) για να είσαστε ήρεμοι και ελαφρά ναρκωμένοι στη διάρκεια της εξέτασης Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει η εξέταση χωρίς ηρεμιστικό καθώς τα σύγχρονα ενδοσκόπια είναι πολύ μικρά σε πάχος και είναι εύκολο να προωθηθούν στο στομάχι.

ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ;

Καθώς είστε σε άνετη αριστερή πλάγια θέση και το ηρεμιστικό αρχίζει να επιδρά, ο γιατρός περνά το ενδοσκόπιο διαμέσου του στόματος κάτω στο φάρυγγα .Με κατάλληλους χειρισμούς γίνεται η προώθηση του οργάνου στο στομάχι και με λίγο αέρα γίνεται ευκολότερη η επισκόπηση του στομάχου. Ο γιατρός δεν θα προκαλέσει πόνο ούτε θα σας εμποδίσει να αναπνεύσετε. Μόλις ο γιατρός ολοκληρώσει την επισκόπηση αφαιρείται όσο περισσότερος αέρας γίνεται και κατόπιν προσεκτικά γίνεται η έξοδος του γαστροσκοπίου. Εάν το στόμα σας γεμίσει με σάλιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης το αφήνετε να κυλήσει προς τα έξω επάνω στον ειδικό χαρτοβάμβακα που έχει προσεκτικά τοποθετηθεί προηγουμένως κάτω από το κεφάλι σας. Η εξέταση διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά για να μπορέσει ο ιατρός να εξετάσει προσεκτικά όλα τα τμήματα που απαιτούνται. Ο συνοδός σας, παραμένει στο χώρο αναμονής.

 

ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΣΦΑΛΗΣ;

Η γαστροσκόπηση είναι σχεδόν πάντα μια απλή και πολύ ασφαλής εξέταση. Είναι αρκετά σπάνιο να προκαλέσει προβλήματα Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί αντίδραση στο φάρμακο της αναισθησίας. Το γαστροσκόπιο είναι ένα όργανο το οποίο αποστειρώνεται μετά από κάθε χρήση σε ειδικό πλυντήριο με ειδικό απολυμαντικό και αποστειρωτικό.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Θα παραμείνετε στο ιατρείο για περίπου 1 ώρα, εάν σας έχει γίνει ένεση για να ζαλιστείτε. Μέχρι να περάσει η κύρια δράση του φαρμάκου η νοσοκόμα θα είναι κοντά σας να σας φροντίζει , αλλιώς πάτε σπίτι σας αμέσως μετά την εξέταση . Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί και με το συνοδό σας τα αποτελέσματα της ενδοσκόπησης .Μπορεί να αισθανθείτε το φάρυγγας σας λίγο μουδιασμένο η λίγο ευαίσθητο . Είναι προτιμότερο να μην φάτε η πιείτε τίποτα(κυρίως ζεστά η παγωμένα) μέχρι να περάσει το μούδιασμα. Κατόπι μπορείτε να επανέλθετε στη φυσιολογική δίαιτα σας(καλύτερα μαλακές τροφές τις 4 πρώτες ώρες) εκτός εάν έχει οριστεί διαφορετικά. Μπορεί να αισθανθείτε λίγο “φουσκωμένος’’ εξαιτίας του αέρα που έχει εισαχθεί. Αυτό γρήγορα περνά. Εάν σας έχει γίνει ενδοφλέβιο ένεση, κάποιος συνοδός πρέπει να σας μεταφέρει στην οικία σας. Για το υπόλοιπο της ημέρας(περίπου 8-12 ώρες) είναι απαραίτητο να μην: οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχάνημα, να πάρετε σημαντικές αποφάσεις(π. χ υπογραφή νομικών έγγραφων) πιείτε αλκοόλ γιατί μπορεί για λίγο να έχει επηρεαστεί η μνήμη(μπορεί να μην θυμάστε λεπτομέρειες μιας συζήτησης) η τα αντανακλαστικά σας . Εάν χρειάζεστε παρακολούθηση θα κλείσετε ένα ραντεβού για να συζητήσετε τα αποτελέσματα και τυχόν θεραπεία. Επίσης εάν χρειαστεί θα σταλεί ένα αντίγραφο του πορίσματος στον γιατρό που σας παρέπεμψε.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΒΙΟΨΙΩΝ;

Πρέπει να μελετηθούν σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Χρειάζονται κάποιες μέρες για να βγει το πόρισμα Εάν τα αποτελέσματα δείξουν σοβαρό εύρημα θα γίνει προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας μαζί σας.

Πηγή: iliadismarios.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Που χρησιμεύει στον οργανισμό μας η βιταμίνη D; Τι προκαλεί η έλλειψή της; Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

Που χρησιμεύει στον οργανισμό μας η βιταμίνη D; Τι προκαλεί η έλλειψή της; Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο …

Αφήστε μια απάντηση