Νερό …! Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό!

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό
Χωρίς το νερό, δεν μπορούμε να ζήσουμε παρά μόνον λίγες μέρες. Είναι καθοριστικό για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη, την αποβολή των τοξινών αλλά και τη λίπανση όλων των ιστών του σώματος, από τους πνεύμονες μέχρι τα μάτια. Είναι πολλοί ωστόσο οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τον λεγόμενο «διάφανο χρυσό». Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, καιρός να … αποκατασταθεί όλη η αλήθεια!


Το νερό αδυνατίζει – Αλήθεια & Ψέμα
Το φυσικό νερό δεν αδυνατίζει, αν και όσοι πίνουν 6-8 ποτήρια ημερησίως, ενδέχεται να νιώθουν λιγότερο έντονο το αίσθημα της όρεξης, αφού το νερό επιδρά πάνω στα νευρικά κέντρα που ελέγχουν τόσο το αίσθημα της δίψας, όσο και της πείνας. Όσο για το αεριούχο νερό, οι φυσαλίδες του τείνουν να προσφέρουν ένα προσωρινό αίσθημα κορεσμού, καθότι διαστέλλουν στιγμιαία τα τοιχώματα του στομάχου.

 

Το αεριούχο νερό συμβάλλει στην πέψη – Αλήθεια
Τα αεριούχα νερά, δηλαδή αυτά που περιέχουν ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη από 250mg ανά λίτρο, βοηθάνε αναμφίβολα στην πέψη. Και τα νερά όμως που περιέχουν δισανθρακικό νάτριο (σόδα) συμβάλλουν στη χώνεψη, επιταχύνοντας τη γαστρική κένωση. Αν καταναλωθούν με άδειο στομάχι αντιθέτως, καταλαγιάζουν τη γαστρική οξύτητα.

 

Το φυσικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου ξεδιψάει περισσότερο– Αλήθεια
Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό που ξεδιψάει περισσότερο είναι το όξινο φυσικό νερό, δηλαδή αυτό στο οποίο έχει προστεθεί λίγος χυμός λεμονιού. Αν μάλιστα καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Το όξινο νερό ξεδιψάει περισσότερο τόσο επειδή καταπολεμάει τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση που ξυπνάει η δίψα, όσο και επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα pH που έχουν διαταραχτεί εξαιτίας της απώλειας των εσωτερικών υγρών.

 

Όταν νιώθουμε δίψα, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι – Αλήθεια
Πράγματι, το σώμα μας έχει ελαφρώς αφυδατωθεί όταν σημάνει το αίσθημα της δίψας. Και αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 2% δυσκολεύει τον οργανισμό να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του.

 

Το πολύ νερό είναι δύσπεπτο – Ψέμα
Ακριβώς όπως η έλλειψη νερού αποδεικνύεται βλαβερή για τον οργανισμό, έτσι και μία κατάσταση υπερυδάτωσης μπορεί να αποβεί αρνητική. Όχι όμως τόσο σε επίπεδο πέψης, όσο για τον κίνδυνο καταπόνησης των νεφρών, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

 

Το νερό μπορεί να καταπολεμήσει τη χαμηλή πίεση – Αλήθεια
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση “Hypertension”, αποκάλυψε ότι το νερό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο λιποθυμίας στους υποτασικούς και να οξύνει την επαγρύπνηση και τη συγκέντρωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για βασικές λειτουργίες, όπως την πέψη, την αναπνοή και τον καρδιακό χτύπο.

Χωρίς νερό ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει μόνο μία μέρα – Ψέμα
Όχι, μπορεί να αντέξει από δύο έως τέσσερις ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μία απώλεια νερού ίση με το 10% του ατομικού βάρους μπορεί να προκαλέσει εξαιρετική αδυναμία, καθώς η έλλειψη αυτή μειώνει τον συνολικό όγκο του αίματος προκαλώντας μικρότερη αιμάτωση της καρδιάς και άρα περιορισμένη οξυγόνωση του οργανισμού με σοβαρές μυϊκές και νευρολογικές επιπτώσεις. Μία αφυδάτωση της τάξεως του 5% προκαλεί κράμπες, κόπωση και εκνευρισμό, ενώ όταν φτάσει το 7%, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις.

 

Το χρώμα των ούρων προδίδει την πιθανή αφυδάτωση – Αλήθεια
Αν ένας άνθρωπος δεν πιει πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε τα ούρα του είναι λίγα και σκουρόχρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός, για να αποφύγει την περαιτέρω απώλεια υγρών, κάνει τα ούρα πιο συμπυκνωμένα.

 

Υπάρχει νερό για κάθε ανάγκη!
Ανάλογα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας, συστήνεται ένας συγκεκριμένος τύπος νερού. Ανακαλύψτε αυτόν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

 

Για τους υπερτασικούς: Ενδείκνυται το νερό με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών.

 

Για τους καρδιοπαθείς: Συστήνεται το σκληρό μεταλλικό νερό, δηλαδή αυτό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ικανό να προλαμβάνει το έμφραγμα και να προστατεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες.

 

Για τις εγκύους και όσους πάσχουν από οστεοπόρωση: Το ασβεστούχο νερό (150mg ανά λίτρο) είναι το καταλληλότερο για τις αυξημένες ανάγκες πρόσληψης ασβεστίου που παρουσιάζουν οι εγκυμονούσες, αλλά και όσοι υποφέρουν από οστεοπόρωση. Να σημειωθεί ότι η ικανότητα του εντέρου να απορροφάει το ασβέστιο από το νερό είναι παρόμοια με την αντίστοιχη απορροφισιμότητα από το γάλα.

 

Για τους αθλητικούς τύπους: Ενδείκνυται ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, κυρίως σε ασβέστιο, σίδηρο, χλώριο και νάτριο, που βελτιώνει τις επιδόσεις τους.

 

Για όσους υποφέρουν από πέτρα στα νεφρά: Συστήνεται ένα ολιγομεταλλικό νερό που διεγείρει τη διούρηση, προλαμβάνοντας έτσι τον σχηματισμό πέτρας αλλά και ευνοώντας την αποβολή της τυχόν υπάρχουσας.

 

 

Πηγή: Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος , kardiologika.blogspot.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies