Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες …. όταν ψωνίζετε!
Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες
Οι θερμίδες αναγράφονται συνήθως ως “kcal” αλλά & ως “kj”.
Mας ενδιαφέρει το “kcal” που ισούται με την γνωστή μας θερμίδα.
•GDA: Μας δείχνει τις ενδεικτικές ημερήσιες προσλήψεις (συνήθως βασίζεται στις 2000 θερμίδες / ημέρα), δηλάδη πόσο % του GDA καλύπτει η 1 μερίδα του συγκεκριμένου τροφίμου
•Τα συστατικά του τροφίμου γράφονται στην ετικέτα κατά σειρά βάρους με φθίνουσα σειρά.
•Συγκρίνετε τα τρόφιμα από την ανάλυση στα 100 γρ. και όχι ανά μερίδα, έτσι ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους.
•Τα σάκχαρα μπορούν να αναγράφονται και ως φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη, λακτόζη, αμυλοσιρόπι.
•Μπορεί κάποια τρόφιμα να αναγράφουν ότι «δεν έχει προστεθεί ζάχαρη» αλλά να περιέχονται υδατάνθρακες. Συνήθως είναι οι υδατάνθρακες που φυσικώς υπάρχουν στα συστατικά που αποτελούν την συνταγή (πχ. τα παγωτά «0% & 0%», στα οποία δεν έχει προστεθεί ζάχαρη άλλά έχουν υδατάνθρακες ~10%, όπως η λακτόζη του γάλακτος).
•Να επιλέγετε τρόφιμα που δεν περιέχουν Υδρογονωμένα (trans) λιπαρά & με όσο το δυνατόν λιγότερα κορεσμένα.
•Αυτά που αναγράφονται στην μπροστινή πλευρά των συσκευασιών δίνουν μόνο την γενική εικόνα. Καλό είναι να διαβάζετε και τις συνθέσεις που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
•Τα «Ε» δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνα και μάλιστα ο αριθμός «Ε» μα δείχνει ότι έχει ελεγθεί και έχει επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς κάθε χρόνο αναθεωρείται ο κατάλογος των «Ε» λόγω νέων ερευνών που κρίνουν κάποια «ύποπτα» ή επικίνδυνα. Δεν γίνεται να τα αποφύγουμε, αλλά καλό είναι να διαλέγουμε τα τρόφιμα με τα λιγότερα «Ε».
Leave a Comment