Οι μύες δυναμώνουν μόνο όταν … περπατάμε σωστά …!

Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος
Περπατήστε σωστά… – Τελικά το περπάτημα έχει μικρή επίδραση στην μυϊκή ενδυνάμωση
Οι γυναίκες που κάνουν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα δεν έχουν μεγαλύτερη μυική δύναμη ούτε και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ισορροπίας και ευκινησίας, συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούν λιγότερο (7.500 βήματα), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά με επικεφαλής την Δρ Μιλεν Ομπερντάν-ΛεΟντρέ μελέτησαν τις συνήθειες βαδίσματος 57 γυναικών, 50-70 ετών.
Οι συμμετέχουσες στο δείγμα φόρεσαν βηματόμετρα για μια εβδομάδα ώστε να καταμετρηθούν τα βήματα που έκαναν καθημερινά, για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα από τρία λεπτά.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνες με χαμηλή σωματική δραστηριοποίηση (λιγότερα από 7.500 βήματα την ημέρα), η ομάδα ενδιάμεση δραστηριοποίησης (μεταξύ 7.500 και 10.000 βήματα) και η ομάδα υψηλής δραστηριοποίησης, που έκανε περισσότερα από 10.000 βήματα καθημερινά.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το σωματικό βάρος, το λίπος και την μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων. Η μυϊκή δύναμη υπολογίστηκε μέσω ασκήσεων λαβής  χειρός και έκτασης του γόνατος, η ισορροπία και οι λειτουργικές ικανότητες μέσω ασκήσεων όπως η στάση στο ένα πόδι ή το άλμα.
Οι γυναίκες που βάδιζαν περισσότερο είχαν χαμηλότερο βάρος και είχαν μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους.
Η ομάδα αυξημένης δραστηριοποίησης είχε κατά μέσο όρο Δείκτη Μάζας Σώματος 25, δηλαδή ήταν εντός του φυσιολογικού πλαισίου. Οι άλλες δύο ομάδες είχαν ΔΜΣ που τις ενέτασσαν στην κατηγορία των υπέρβαρων ατόμων.
Η μυϊκή δύναμη και το ποσοστό της μυϊκής μάζας ήταν όμοια και στις τρεις ομάδες. Οι γυναίκες επίσης είχαν παρόμοιες επιδόσεις ως προς την ισορροπία και την σωματική ικανότητα, ανεξαρτήτως του πόσο περπατούσαν.
Όπως εξηγεί η Δρ Ομπερντάν-ΛεΟντρέ «περίμενα να διαπιστώσω ότι οι γυναίκες που περπατούσαν πολύ να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ, επειδή η αδράνεια είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τους μύες. Ίσως όμως τελικά δεν περπατάμε σωστά, ώστε να αποκομίζουμε μυϊκά οφέλη. Γενικά παρατηρώ ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τουλάχιστον στη μελέτη, περισσότερο ‘γλιστρούσαν’ παρά περπατούσαν».
Η ερευνήτρια εξηγεί ότι ο σωστός βηματισμός ή η περισσότερη ένταση στο περπάτημα, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην μυϊκή δύναμη και τις σωματικές ικανότητες των γυναικών.
Πηγή: kardiologika.blogspot.gr
medadmin

Leave a Comment
Share
Published by
medadmin

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies