Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Τζέημς Γουότσον, που εργάζεται στο εργαστήριο Cold Spring Harbor των ΗΠΑ, έχει εδώ και χρόνια στραφεί με επιμονή στην αναζήτηση λύσεων για θεραπεία του καρκίνου.
Ο Γουότσον υποστηρίζει ότι οι χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στον οργανισμό του καρκινοπαθούς, επειδή συχνά υπάρχουν στο σώμα του ασθενούς πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών – και η τακτική λήψη πολυβιταμινών, που περιέχουν τέτοιες ουσίες, είναι μια πρόσθετη αιτία γι’ αυτό.
Ο αμερικανός βιολόγος θεωρεί ότι η νέα θεωρία του είναι «ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».
Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά τη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.
Όμως ο Τζ. Γουότσον πιστεύει ότι αυτά τα χάπια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υποστηρίζει ότι στους υγιείς οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όντως βοηθούν, επειδή καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA και διάφορες ζωτικές πρωτεϊνες.
Όμως, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες χρειάζονται αυτές τις «ελεύθερες ρίζες» για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Γουότσον, ότι στην περίπτωση ιδίως του προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου η προσθήκη αντιοξειδωτικών στον οργανισμό γυρνάει «μπούμερανγκ» και εν μέρει ακυρώνει την αντικαρκινική δράση των χημικών φαρμάκων και των ακτίνων.
Ο αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του. «Η ώρα έχει φθάσει για να θέσουμε σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο η χρήση αντιοξειδωτικών πιθανότατα προκαλεί τον καρκίνο, παρά τον εμποδίζει», όπως γράφει. «Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, ο καρκίνος τελικού σταδίου θα είναι εξίσου ανίατος σε δέκα χρόνια, όπως είναι σήμερα», τονίζει.
Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας της Βρετανίας Στιβ Γουίλιαμσον συμφώνησε ότι «οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, δεν πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά».
Πηγή: genikiiatrikigalatsiou.blogspot.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment