Λίγες, όμως, μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της μεταγευματικής γυμναστικής στα τριγλυκερίδια, γράφουν ερευνητές από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο του Κιότο στην επιθεώρηση «Medicine & Science in Sports & Exercise».
Επειδή, πάντως, η μελέτη τους ήταν μικρή (συμμετείχαν μόλις 10 εθελοντές), οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες μελέτες.
Οι ερευνητές από το Κιότο μέτρησαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναίκες, έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λίπη (το 38% των θερμίδων του προερχόταν από λίπη).
Δύο διαφορετικές μέρες, οι εθελοντές γυμνάστηκαν είτε μία ώρα πριν από το φαγητό, είτε μία ώρα μετά, ενώ την τρίτη μέρα δεν γυμνάσθηκαν καθόλου.
Πριν από το φαγητό, όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων – κατά μέσον όρο ήταν 66 mg/dL, όταν το ανώτερο φυσιολογικό είναι τα 150 mg/dL.
Την ημέρα που δεν γυμνάσθηκαν καθόλου, τα τριγλυκερίδιά τους αυξήθηκαν στα 172 mg/dL μετά το φαγητό.
Την ημέρα που γυμνάσθηκαν πριν φάνε, αυξήθηκαν στα 148 mg/dL – μία μείωση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την αύξηση δίχως γυμναστική.
Την ημέρα, όμως, που γυμνάσθηκαν μετά το φαγητό έφτασαν μόλις τα 131 mg/dL, δηλαδή ήταν μειωμένη κατά 72% σε σύγκριση με τα τριγλυκερίδια δίχως καθόλου γυμναστική.
Έξι ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων των εθελοντών ήταν παρόμοια και τις τρεις μέρες, είτε είχαν γυμνασθεί είτε όχι. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως η έστω και παροδική αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό χρήσης του λίπους από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Πηγή: ehealthcyprus.com