1. Διατηρείστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου
Εάν κοιμόσαστε και ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα, τα σώμα σας θα ξεκουράζεται περισσότερο. Επιλέξτε μια ώρα που είναι πιο εύκολο να σας πάρει ο ύπνος.
2. Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον ύπνου
Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ξεκούραση και ύπνο. Φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν ήσυχη και σκοτεινή. Ο χώρος δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος. Η θερμοκρασία, ο φωτισμός και ο θόρυβος θα πρέπει να ελέγχονται έτσι ώστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου να είναι κατάλληλο για να κοιμηθείτε εύκολα και με διάρκεια.
3. Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι άνετο
Είναι δύσκολο να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο σε ένα στρώμα που είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό, ή ένα κρεβάτι που είναι πάρα πολύ μικρό ή παλιό. Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο που κοιμάται στο δωμάτιο μαζί σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το μετακινήσετε σε άλλο δωμάτιο, αν κάνει θόρυβο συχνά μέσα στη νύχτα.
4. Ασκηθείτε τακτικά
Η μέτρια άσκηση σε τακτική βάση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε την έντονη άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο-α.
5. Ελαττώστε την καφεΐνη
Μειώστε τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη στο τσάι ή στο καφέ, ειδικά το βράδυ. Επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία του ύπνου, και εμποδίζουν τον βαθύ ύπνο. Επειδή οι επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι 24 ώρες), η πιθανότητα να επηρεάζουν τον ύπνο είναι σημαντική. Εναλλακτικά, προτιμήστε ένα ζεστό γάλα ή τσάι από βότανα.
6. Αποφύγετε την λήψη υπερβολικής ποσότητας φαγητού ή ποτού
Μεγάλες ποσότητες φαγητού ή αλκοόλ, ιδίως αργά τη νύχτα, μπορούν να διακόψουν τον ύπνο σας. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αρχικά, αλλά θα διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα μέσα στη νύχτα.
7. Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα είναι κακό για τον ύπνο. Οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, ξυπνούν πιο συχνά, και συχνά έχουν πιο διαταραγμένο ύπνο.
8. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε χαλαρή μουσική ή κάντε ήπια γιόγκα για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χρήσιμο υλικό με τεχνικές χαλάρωσης.
9. Κρατήστε μακριά τις ανησυχίες σας
Ένας τρόπος να διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας ή το βαρύ φόρτο εργασίας είναι οργανώνοντας λίστες πραγμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη μέρα. Αν έχετε την τάση να κάνετε σκέψεις για τις δουλειές της επόμενης ημέρας στο κρεβάτι, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν τον ύπνο για να επανεξετάσετε την ημέρα που πέρασε και να κάνετε σχέδια για την επόμενη. Ο στόχος είναι να αποφύγετε αυτές τις σκέψεις όταν είστε στο κρεβάτι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε.
10. Μην μένετε στο κρεβάτι όταν είστε ανήσυχοι
Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μην μένετε στο κρεβάτι ανησυχώντας για αυτό. Σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία ξανά, και επιστρέψτε στο κρεβάτι.
Πηγή: neaygeia.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment