Τα τελευταία 12 χρόνια, τα κρούσματα ασθενειών που συνδέονται με το κρέας και τα πουλερικά έχουν μειωθεί αρκετά, λόγω της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων εποπτείας και παραγωγής του κρέατος. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι οι ασθένειες αυτές δε συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για τους καταναλωτές.
Ας δούμε λοιπόν, 5 από τα πιο επικίνδυνα κρέατα που αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Τα κρέατα κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που μπορεί να προκαλέσουν.
Κοτόπουλο: Υψηλότατος κίνδυνος
Ορισμένα κομμάτια από το σώμα του κοτόπουλου (όπως είναι το στήθος και το μπούτι) και διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος (όπως το ψητό στον φούρνο ή στη σχάρα) κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα κρέατα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών από κοτόπουλο σχετίζεται με τη σαλμονέλα, ενώ το Clostridium perfringens είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βακτήριο που αναφέρεται συχνά στις πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από το κοτόπουλο. To κρέας του κοτόπουλου αν δεν ψηθεί καλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, το ίδιο και τα υπολείμματά του στους πάγκους της κουζίνας και τα μαχαιροπίρουνα.
Κιμάς βοδινού κρέατος: Υψηλότατος κίνδυνος
Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του πιο επικίνδυνου κρέατος κατέχει ο βοδινός κιμάς, με το βακτήριο E. Coli να οδηγεί σε ένα υψηλό ποσοστό ασθενειών. Ο κιμάς βοδινού κρέατος σχετίζεται και με ασθένειες που αποδυνμώνουν τα αντιβιοτικά που καταπολεμούν τη σαλμονέλα. Στελέχη των βακτηρίων E. coli και της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους, σε νοσηλεία, σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο.
Μοσχαρίσια μπριζόλα: Υψηλός κίνδυνος
Σχεδόν οι μισές δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τις μπριζόλες, προκαλούνται από το βακτήριο E. Coli. Ορισμένες σχετίζονται επίσης και με το Clostridium perfringens, ένα βακτήριο που συνδέεται με την εσφαλμένη θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα. Το βακτήριο της σαλμονέλας ευθύνεται επίσης, για σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μοσχαρίσιας μπριζόλας.
Άλλα βοδινά προϊόντα που έχουν μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης κάποιας ασθένειας, είναι το βοδινό stroganoff, αλλά και το ψιλοκομμένο μαγειρεμένο βοδινό. Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν σχετίζονται με το Clostridium perfringens, οποίο υποδηλώνει ότι αυτά τα φαγητά δεν αποθηκεύτηκαν σωστά μετά το μαγείρεμα.
Γαλοπούλα: Υψηλός κίνδυνος
Όπως και με το κοτόπουλο, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γαλοπούλα συνδέονται με το Clostridium perfringens και τη σαλμονέλα. Το Clostridium perfringens ευδοκιμεί σε μαγειρεμένα φαγητά που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα. Δεν είναι τυχαίο, που ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας γαλοπούλας που καταναλώνεται εκείνη την περίοδο.
Επίσης, καταναλωτές που δεν έχουν εμπειρία στο να χειρίζονται ολόκληρο το ωμό πτηνό πριν το ψήσιμο, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κινδύνους. Απλά λάθη στον χειρισμό, μπορούν εύκολα να στήσουν παγίδες και να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης σε κουζίνες και πιάτα που δεν καθαρίζονται σωστά.
Βοδινό ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα: Μεσαίος-υψηλός κίνδυνος
Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεγάλη διάρκεια ψησίματος που απαιτεί το μαγείρεμα στα κάρβουνα να προφυλάσσει από κινδύνους που προκαλούν τα βακτήρια και τα μικρόβια, αλλά πολλές φορές, η χαμηλή θερμότητα στα κάρβουνα και ορισμένες τεχνικές ψησίματος, μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω κινδύνους.
Το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα επιτρέπει την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου και του βακτηρίου Clostridium perfringens. Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι το 40% περίπου των ασθενειών που σχετίζονται με το ψήσιμο στα κάρβουνα, συμβαίνει σε εστιατόρια, όπου η διατήρηση των τροφίμων σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όταν τα εστιατόρια μαγειρεύουν για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κάρβουνα και το αφήνουν στη συνέχεια για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργούν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το Clostridium perfringens.
Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη συντήρηση των κρεάτων.
clickatlife.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment