Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, τα υψηλά επίπεδα ανθυγιεινής συμπεριφοράς και επιβαρυντικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στους εφήβους μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου κατά την ενήλικη ζωή.
Οι αμερικανοί έφηβοι που έλαβαν μέρος στη διαχρονική αυτή μελέτη, χαρακτηρίστηκαν για κάθε συνιστώσα της καρδιαγγειακής υγείας ως κακή, ενδιάμεση, ή ιδανική, παρέχοντας την τρέχουσα «αποτύπωση» της συμπεριφοράς των εφήβων όσον αφορά την καρδιακή υγεία.
Η βαθμολογία για την υγιεινή διατροφή (με βάση τις συστάσεις για την πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αλάτι και σακχαρούχα αναψυκτικά από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία) ήταν πολύ χαμηλή τόσο για αγόρια, όσο και για τα κορίτσια, με περισσότερο από το 80% να αξιολογείται ότι κάνει κακή διατροφή.
«Τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η διατροφή των αμερικανών εφήβων, μεταφράζονται σε παχυσαρκία, που εν συνεχεία, είναι πιθανό να επηρεάζει τα αυξανόμενα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και υψηλού σακχάρου σε αυτές τις νεαρές ηλικίες», δήλωσε η Christina M. Shay, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.
Διαπίστωσαν επίσης, ότι:
Λιγότερο από το 50% των εφήβων είχαν πέντε ή περισσότερα αποδεκτά επίπεδα παραγόντων υγείας (45% των αγοριών και 50% των κοριτσιών).
Λιγότερο από το 1% των αγοριών και κοριτσιών είχε ιδανικά επίπεδα υγιεινής διατροφής.
Το 44% των κοριτσιών και το 67% των αγοριών είχε ιδανικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Τα 2/3 των εφήβων είχαν δείκτη μάζας σώματος σε ιδανικά επίπεδα, 67% των κοριτσιών και 66% των αγοριών.
Το 1/3 των εφήβων είχε ολική χοληστερόλη σε ενδιάμεσο ή κακό επίπεδο.
Ένα ενθαρρυντικό εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία των αγοριών και των κοριτσιών δεν είχε ποτέ καπνίσει τσιγάρο, ή δεν είχε δοκιμάσει να καπνίσει τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τις δύο συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης.
«Η κατάσταση της καρδιακής υγείας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ισχυρό προγνωστικό δείκτη της κατάστασης της καρδιακής υγείας κατά την ενήλικη ζωή», είπε η Christina M. Shay. «Τα μέλη της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι νομοθέτες πρέπει όλοι να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην πρόληψη και τη βελτίωση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαιτέρως στη βελτιστοποίηση των επιπέδων φυσικής άσκησης και στην υγιεινή διατροφή, όσο το δυνατό πιο νωρίς, ξεκινώντας από τη γέννηση».
neaygeia.gr