Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) ανακοίνωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2012), ότι τα καρδιαγγειακά είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες σε κάθε μία από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας, ο καθηγητής Nicolas Danchin, εκπρόσωπος της ESC, δήλωσε: “Στις περιπτώσεις αυτές, οι περισσότερες από τις γυναίκες ήταν καπνίστριες”. Για παράδειγμα, έρευνα στη Γαλλία έδειξε ότι το 73 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας κάτω των 60 ετών που είχαν καρδιακή προσβολή κάπνιζε.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνές είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στο φύλο τους. Τα καρδιαγγειακά συνήθως θεωρούνται μια κατάσταση που μαστίζει κυρίως τους άνδρες. Αν κι οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 70 ετών, τα τελευταία στοιχεία από τη Γαλλία επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις που δείχνουν μια στροφή προς την αύξηση του κινδύνου για τα εμφράγματα στις μεσήλικες γυναίκες.
Σε απάντηση, η καθηγήτρια Angela H.E.M. Maas, εκπρόσωπος της ESC, είπε:
«Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι προστατεύονται από την καρδιακή νόσο από τις ορμόνες τους.» Εκτός από το κάπνισμα, η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι τρόποι που οι γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσον αφορά το χάπι, η καθηγήτρια Maas, δήλωσε: «Η σύγχρονη γενιά των αντισυλληπτικών έχει μειώσει τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τα χάπια που ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν.» Ο καθ. Danchin πρόσθεσε: «Για τις γυναίκες που παίρνουν το χάπι και καπνίζουν ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή αυξάνεται παρά πολύ.»
Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση, το διαβήτη και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας. Επιπλέον, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες, όπως υπερτασικές διαταραχές της κύησης, διαβήτης της κύησης, αιμορραγικές διαταραχές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, η πρόωρη εμμηνόπαυση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ηλικία της εμμηνόπαυσης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αυξάνουν τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Maas: «Ογδόντα τοις εκατό της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να προληφθεί. Οι γυναίκες μπορεί να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις με τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε όλη τη ζωή τους, με τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας το άγχος, διατηρώντας ένα φυσιολογικό βάρος και αποφεύγοντας το καπνίσμα.» Οι γυναίκες πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου και να αναφέρουν τυχόν προβλήματα εγκυμοσύνης στο γιατρό τους.
Ο καθηγητής Danchin συμβουλεύει τον τακτικό έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες αυξάνεται ραγδαία. Αν η αρτηριακή πίεση υπερβαίνει τα 140/90, οι πιθανότητές για καρδιακές παθήσεις αυξάνονται.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, τα οποία περιλαμβάνουν πόνο στη μέση του στέρνου, το λαιμό ή το αριστερό χέρι, ή τη ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή. Εάν αντιμετωπίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το ΕΚΑΒ.
Παρά το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, η καθ. Maas, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη άγνοια των καρδιολόγων για τις διαφορές μεταξύ των φύλων στην καρδιαγγειακή νόσο». Οι γυναίκες είναι λιγότερο καλά διαγνωσμένες και θεραπευμένες. «Στην ανάπτυξη των νέων ιατρικών θεραπειών, οι γυναίκες ασθενείς εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται. Η καρδιολογία θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις γυναίκες ασθενείς.» Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη για την ενθάρρυνση της έρευνας καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση της συνειδητοποίησης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις διαφορές των δύο φύλων στην καρδιαγγειακή νόσο, και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις μελέτες για την καρδιαγγειακή νόσο.
neaygeia.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment