Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνδρες ζουν σήμερα με καρκίνο του προστάτη, ενώ ακόμα δεν είναι πολλά εκείνα που γνωρίζουμε για το κατά πόσο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της ασθένειας αλλά και τα ποσοστά θνησιμότητάς της.
Η Erin L. Richman Sc.D. και η ομάδα της, πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4577 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, κατά τη διάρκεια των ετών 1986 και 2010. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η έρευνα επικεντρώθηκε στην πρόσληψη διατροφικού λίπους από τους ασθενείς αμέσως μετά από τη διάγνωση της νόσου.
Κάθε τέσσερα χρόνια συμπληρώνονταν κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ στο τέλος διαπιστώθηκε πως, όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη του φυτικού λίπους, τόσο πιο μειωμένα ήταν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη ή από άλλη αιτία.
Σε μια περίοδο παρακολούθησης άνω των 8,4 ετών, 315 άτομα έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη και 1064 από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Εκείνοι που αντικατέστησαν το 10% των θερμίδων που λάμβαναν από υδατάνθρακες με φυτικά λιπαρά, είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη και 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, έρχονται σε αντίθεση με όσα πολλοί γιατροί συμβουλεύουν, λέγοντας να διακοπούν πλήρως τα λίπη από τη διατροφή. Η σωστή κατανάλωση φαίνεται να είναι εκείνη που περιλαμβάνει λιγότερους υδατάνθρακες και τα λιπαρά να προέρχονται από φυτικές πηγές και όχι από ζώα.
Συνολικά, μια διατροφή που ενδείκνυται για καλή καρδιακή λειτουργία, όπου οι υδατανθρακικές θερμίδες αντικαθίστανται με ακόρεστα έλαια και ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει ότι, ο μόνος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, είναι η παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, εάν κανείς διαγνωστεί με τη νόσο, θα ήταν φρόνιμο, αν μη τι άλλο, να χάσει βάρος. Δεν έχει γίνει σαφές εάν το όφελος προέρχεται από την αλλαγή στη διατροφή (αλλαγή είδους λιπαρών κλπ) ή από την καθαυτού απώλεια των κιλών, αλλά είναι αποδεδειγμένο από τα δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί από τους εθελοντές, ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως, η ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη ήταν πολύ πιο αργή μεταξύ των ανδρών που λάμβαναν περιορισμένες ποσότητες λιπαρών!
Τέλος, άρθρο που δημοσιεύθηκε στο UroToday, υποδεικνύει ότι, μια παραδοσιακή Κρητική διατροφή (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρή καρποί, ελαιόλαδο, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μέτρια έως χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρασιού κυρίως με τα γεύματα), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από την ασθένεια.
capitalhealth.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment