Προετοιμάζοντας το παιδί σας για την άφιξη του καινούργιου μωρού στο σπίτι

Η άφιξη ενός νεογέννητου μωρού στο σπίτι φέρνει σημαντικές αλλαγές στην οικογένεια. Oι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά γι’ αυτή αλλαγή.

Οι γονείς ξοδεύουν πολύ ενέργεια πριν και αφότου το μωρό φτάσει στο σπίτι για να καλύψουν τις βασικές του ανάγκες. Τα άλλα αδέρφια μπορεί να δυσκολεύονται να χειριστούν όλη αυτή την αλλαγή. Είναι συνηθισμένο να ζηλεύουν το νεογέννητο και να ξεσπούν έντονα απέναντί του. Παρόλα αυτά, οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά γι’ αυτή αλλαγή στην οικογένεια. Εάν συζητήσουν με τα παιδιά για την εγκυμοσύνη, κάνουν μαζί κάποιες ρυθμίσεις και τα συμπεριλάβουν στη φροντίδα του νεογέννητου, μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για όλους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Δεν υπάρχει η σωστή χρονική στιγμή ούτε ο τέλειος τρόπος για να ανακοινώσει κανείς σε ένα παιδί τον ερχομό ενός άλλου παιδιού στην οικογένεια και στη ζωή του. Καθώς συζητάτε για την εγκυμοσύνη, σκεφτείτε πόσο άνετα νιώθετε εσείς οι ίδιοι αλλά και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, για παράδειγμα, δεν μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου, γι ‘αυτό δεν θα καταλάβουν αν πείτε ότι το μωρό θα έρθει σε λίγους μήνες. Μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να εξηγήσετε ότι το μωρό θα φτάσει σε μια συγκεκριμένη εποχή, όπως το χειμώνα ή όταν κάνει κρύο έξω.

Πόσες πληροφορίες είναι καλό να προσφέρετε; Αφήστε τις ερωτήσεις του παιδιού σας να σας οδηγήσουν. Για παράδειγμα ένα τετράχρονο παιδί μπορεί να ρωτήσει: «από πού έρχονται τα μωρά;» Παρά το πώς ακούγεται, το παιδί δεν σας ζητά να μιλήσετε για το σεξ αλλά μάλλον θέλει να ξέρει κυριολεκτικά από πού προέρχονται. Μπορεί να είναι αρκετό να του δώσετε μια απάντηση όπως: “Το μωρό έρχεται από τη μήτρα, η οποία είναι μέσα στην κοιλιά της μητέρας”. Ένα παιδί που θέλει να μάθει περισσότερα θα ρωτήσει.

Εάν το παιδί σας εκφράσει περισσότερο ενδιαφέρον για το μωρό, οι παρακάτω δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν:

  • να δείτε μαζί φωτογραφίες του παιδιού σας όταν ήταν μωρό
  • να του διαβάσετε βιβλία για τον τοκετό (βεβαιωθείτε ότι είναι αναπτυξιακά κατάλληλα)
  • να επισκεφθείτε φίλους που έχουν νεογέννητα μωρά
  • να ετοιμάσετε μαζί μια τσάντα για το μαιευτήριο
  • να σκεφθείτε πιθανά ονόματα για το μωρό
  • να πάτε στο γιατρό για να ακούσει τον κτύπο της καρδιάς του μωρού

Επίσης, πολλά νοσοκομεία παρέχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για τα αδέρφια των νεογέννητων και προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες όπως μαθήματα για το πώς να κρατήσει ένα παιδί το μωρό, εξηγήσεις για το πώς ένα μωρό γεννιέται, καθώς και την ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν τα συναισθήματά τους για το νεογέννητο μωρό.

Σχεδιάζοντας τον τοκετό
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, καλό θα ήταν να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται για τα μεγαλύτερα αδέλφια για την περίοδο που θα είστε στο νοσοκομείο. Συζητήστε αυτά τα σχέδια, ώστε τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν όταν φτάσει αυτή η μέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφήσετε το παιδί σας να σας επισκεφθεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση του μωρού -στην ιδανική περίπτωση, όταν δεν υπάρχουν άλλοι επισκέπτες εκεί. Αυτό θα ενισχύσει την ιδέα της γέννησης ως ένα τρυφερό οικογενειακό γεγονός.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις καθημερινές σας ρουτίνες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες γύρω από την άφιξη του μωρού. Αν σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές στα δωμάτια για να βολέψετε το μωρό, πραγματοποιήστε αυτές λίγες εβδομάδες πριν από την ημερομηνία άφιξης του μωρού. Εάν τα μεγαλύτερα αδέλφια προσεγγίζουν ένα σημαντικό ορόσημο, όπως η εκπαίδευση στο γιογιό ή η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι, δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές πολύ πριν από την επερχόμενη ημερομηνία του τοκετού ή προβείτε σε αλλαγές λίγο αργότερα αφού το μωρό έχει έρθει σπίτι.

Φέρνοντας το νεογέννητο μωρό στο σπίτι
Μόλις το μωρό έρθει στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε τα άλλα παιδιά να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Συμπεριλάβετέ τους όσο το δυνατόν περισσότερο στις καθημερινές δραστηριότητες που αφορούν το μωρό, έτσι ώστε να μην αισθάνονται αποκλεισμένα.

Πολλά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν στη φροντίδα του νέου μωρού. Αν και αυτή η «βοήθεια» μπορεί να σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πραγματοποιηθεί, μπορεί να δώσει στο μεγαλύτερο παιδί την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το μωρό με έναν θετικό τρόπο. Ανάλογα με την ηλικία τους, ένας μεγάλος αδελφός ή μια αδελφή μπορεί να θέλουν να διασκεδάσουν το μωρό κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πάνας, να οδηγήσουν το καρότσι, να μιλήσουν στο μωρό, ή να το βοηθήσουν να ντυθεί, να κάνει μπάνιο ή και να ρευτεί. Εάν το παιδί σας δεν εκφράσει ενδιαφέρον για το μωρό, μην ανησυχήσετε και μην το πιέσετε. Μπορεί να πάρει χρόνο.

Μερικές περιπτώσεις όπως ο θηλασμός, αποκλείει τα μεγαλύτερα παιδιά. Γι αυτές τις στιγμές, προσπαθήστε να έχετε παιχνίδια στο χώρο, ώστε να μπορείτε να ταΐσετε το μωρό χωρίς να διακόπτετε ή να ανησυχείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί νιώθει αποκλεισμένο.

Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για προσωπικό χρόνο με τα μεγαλύτερα παιδιά. Περάστε χρόνο μαζί τους, ενώ το μωρό κοιμάται και, αν είναι δυνατόν αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο για να νιώθουν ότι έχουν εξ ολοκλήρου την προσοχή σας. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ξεχωριστή στιγμή αποκλειστικά γι ‘αυτούς, μπορεί να μειώσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια ή θυμό νιώθουν για το νέο μωρό.

Επίσης, υπενθυμίστε σε συγγενείς και φίλους ότι το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να θέλει να μιλήσετε για κάτι άλλο εκτός από το νέο μωρό. Αν οι συγγενείς ή οι φίλοι ρωτήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν, προτείνετε μια διασκεδαστική δραστηριότητα ή κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο παιδί.

Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματα
Με όλες τις αλλαγές που ένα νέο μωρό μπορεί να φέρει, μερικά μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αγωνίζονται καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους σχετικά με το νέο μωρό. Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να επικοινωνήσει αυτά τα συναισθήματα, μην εκπλαγείτε αν δοκιμάσει τα όριά σας ή παλινδρομήσει μιλώντας σαν μωρό.

Εάν το παιδί σας αντιδράει έντονα, μην ακυρώσετε τους κανόνες, αλλά προσπαθήστε να κατανοήσετε τι συναισθήματα μπορεί να πυροδοτούν αυτή τη συμπεριφορά. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο αποκλειστικό χρόνο μαζί σας. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να καταστεί σαφές στο παιδί ότι, παρόλο που του τα συναισθήματα του είναι σημαντικά, θα πρέπει να εκφράζονται με τον κατάλληλο τρόπο.

 

neaygeia.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: ΠΑΙΔΙΑ

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies