Categories: Υγεία

Απίθανη βιολογική ασπιρίνη… made in Crete!

Στα σκαριά βρίσκεται η παρασκευή βιολογικής ασπιρίνης made in… Crete, με την «υπογραφή» μάλιστα των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης! Το φυσικό φάρμακο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει υπό μορφή κάψουλας, προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα και τον πυρετό, ενώ έχει και αναλγητικές ιδιότητες.

Η νέα επαναστατική πατέντα, τα συστατικά της οποίας αποτελούνται κυρίως από εκχυλίσματα βοτάνων που υπάρχουν σε ορεινά σημεία της Κρήτης, φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο, μαζί με ελαιόλαδο, έχει προκαλέσει ήδη αίσθηση στον παγκόσμιο ιατρικό κόσμο. Σε λίγους μήνες, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες δοκιμές πάνω σε ανθρώπους που έχουν ήδη δηλώσει διαθέσιμοι να τους χορηγηθεί η θεραπευτική κάψουλα.

Τα θαυματουργά για τον οργανισμό βότανα εμπεριέχονται σε συγκεκριμένες αναλογίες και με συνταγή που κρατείται από τους δημιουργούς εφτασφράγιστο μυστικό. Εμπνευστές του φαρμάκου… made in Crete είναι οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής και Ηλίας Καστανάς, ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος, ενώ στο πλευρό τους για την παρασκευή της κάψουλας συμμετείχαν η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και γνωστή ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Το πρώτο που κάναμε όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παρασκευή ενός δικού μας φαρμάκου ήταν να καταγράψουμε αρχικά τη γνώμη των ανθρώπων. Ετσι, επισκεφτήκαμε διάφορα χωριά και μιλήσαμε με άτομα που μας αποκάλυψαν μικρά μυστικά του παρελθόντος, που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους όταν έπασχαν από κρυολογήματα» αναφέρει στην «Espresso» ο κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος ανακάλυψε έπειτα από καταγραφή και μελέτη που έκανε πως οι φαρμακευτικές ιδιότητες των συγκεκριμένων βοτάνων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα!

«Να εξηγήσουμε ότι μιλάμε για μείγμα βοτάνων σε αναλογίες που μόνο εμείς γνωρίζουμε. Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα φυσικό προϊόν το οποίο θα έχει φτηνή δραστική ουσία που θα μας τη δίνει η φύση και όχι κάποια χημική ένωση. Αν μια τέτοια προσπάθεια τεκμηριωθεί πως είναι αποτελεσματική και κυκλοφορήσει ακόμα και ως συμπλήρωμα στα φαρμακεία, αυτό θα δώσει σημαντικό κίνητρο και στην τοπική οικονομία, αφού θα βρεθούν παραγωγοί που θα καλλιεργούν τα αρωματικά αυτά βότανα κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες» λέει.

Οι κλινικές δοκιμές και τα μυστικά συστατικά

Η παγκόσμια πατέντα, η οποία διαθέτει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη, όπως μας εξηγεί ο κ. Λιονής. «Στο εργαστήριο τα πάντα πήγαν όπως ακριβώς τα υπολογίζαμε, ενώ το μόνο που μας μένει τώρα είναι οι κλινικές δοκιμές πάνω στους ανθρώπους. Αν όλα πάνε καλά, τα αποτελέσματά τους θα μας δώσουν το πράσινο φως για την κυκλοφορία της κάψουλας. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε το φθινόπωρο, αφού τώρα λόγω του καλοκαιριού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πάντως, έχουμε βρει τους ανθρώπους και τα ιατρεία όπου θα γίνουν οι δοκιμές και είμαστε έτοιμοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει πλέον είναι η αντιική δράση και σε ποιο βαθμό μπορεί η κάψουλα αυτή να μειώσει τη συχνότητα των λοιμώξεων».

Η ομάδα των γιατρών για την κατασκευή της κάψουλας χρησιμοποίησε κυρίως τα εκχυλίσματα των βοτάνων σε διάφορες αναλογίες μαζί με ελαιόλαδο, καθώς και κάποια άλλα μυστικά συστατικά τα οποία έδωσαν τελικά ένα αποτέλεσμα που έχει τις ίδιες ιδιότητες με αυτά των φαρμάκων που καταγράφονται από τη Μινωική εποχή.

«Εκτός από τις κλινικές μελέτες που θα πραγματοποιήσουμε και που ευχόμαστε τα αποτελέσματα να μας δώσουν τις θετικές ενδείξεις που περιμένουμε, θα χρειαστεί ακόμα για την κυκλοφορία της κάψουλας να περάσουμε και κλινικές δοκιμές στον ΕΟΦ. Εδώ όμως θέλω να αναφέρω πως δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιου τύπου οδηγία και εμπειρία ταυτόχρονα που να προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση ενός καινούργιου φαρμάκου, όπως έχουμε πληροφορηθεί, κάτι που όμως δεν ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φροντίσει να εκδώσει οδηγίες για κλινικές δοκιμές για φυσικά προϊόντα και για αρωματικά βότανα. Εύχομαι πως θα βρούμε κάποια λύση και, αν όλα πάνε καλά, να κυκλοφορήσουμε το φάρμακο που έπειτα από μακρόχρονη μελέτη δημιουργήσαμε. Το καλό είναι ότι ήδη έχει βρεθεί και η φαρμακευτική εταιρεία που θα αναλάβει την πατέντα και θα την κυκλοφορήσει» καταλήγει ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

 

espressonews.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies