Για τη διερεύνηση του θέματος της επικινδυνότητας και την απάντηση του ερωτήματος πόσο επικίνδυνη είναι μια εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη καλό είναι να χρησιμοποιούμε στοιχεία που δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Οι προσωπικές απόψεις, οι γνώμες και οι πληροφορίες γνωστών και φίλων συχνά δημιουργούν σύγχυση και πολλές φορές διατυπώνονται με ιδιοτελείς σκοπούς.
Rates and Causes of Mortality Associated With Spine Surgery. Spine 2012
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στατιστική μελέτη, από μέλη της Εταιρείας Έρευνας της Σκολίωσης (Scoliosis Research Society) που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Σε σύνολο 107.966 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση από το 2004 έως το 2007 από εκπαιδευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς όλων των ηλικιών και όλων των διαγνώσεων που κατέληξαν έως 60 ημέρες μετά το χειρουργείο, ήταν 197. Έτσι η πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γενικά 1,8/1000. Στα παιδιά ο κίνδυνος είναι 1,3/1000 και στους ενήλικες 2/1000. Ο κίνδυνος θανάτου σε εγχείρηση σκολίωσης είναι 0,2/1000 σε ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 21 ετών. Ο αντίστοιχος κίνδυνος στην πιο συχνή επέμβαση στα παιδιά παγκοσμίως, την αμυγδαλεκτομή, είναι 0,06/1000.
Στην πολύ συχνή ορθοπεδική επέμβαση της αρθροπλαστικής του ισχίου, ο κίνδυνος θανάτου είναι 9,7/1000, σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο κίνδυνο της εγχείρησης σπονδυλικής στήλης στις ίδιες ηλικιακές ομάδες (2,8 – 6,1/1000 σε ηλικίες από 60 έως 90 ετών).
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς και οι γιατροί που παρεμβαίνουν συμβουλευτικά στη διαδικασία της απόφασης μιας εγχείρησης, είναι ότι δεν υπάρχουν ακίνδυνες εγχειρήσεις. Η πιθανότητα να μην πάει κάτι καλά υπάρχει πάντα και πάντα πρέπει να σταθμίζετε ο κίνδυνος με το όφελος που θα έχει ο ασθενής εάν όλα πάνε καλά που είναι και το σύνηθες.
Η κινδυνολογία δεν βοηθάει στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων. Οι χειρουργοί οφείλουν να ενημερώνουν και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το μηδενισμό των επιπλοκών.
Πρέπει επιτέλους να αρχίσει η εφαρμογή και στην Ελλάδα της λίστας ελέγχου της ΠΟΥ για την ασφάλεια των ασθενών που χειρουργούνται.
spinesurgerygr.blogspot.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment