Εκ παραλλήλου, ένας στους τρεις τρώει με ευκολία τρόφιμα που του έχουν πέσει στο πάτωμα, ενώ ένας στους πέντε παραδέχεται ότι δεν πλένει τα χέρια του πριν από την ετοιμασία ενός γεύματος.
Η Υπηρεσία Food Standards, η οποία και έφερε στο φως τα ανωτέρω ευρήματα, λέει ότι, ο κόσμος χρειάζεται να «καθαρίσει» τις συνήθειες που έχει στην κουζίνα του, για να μην έρθει σύντομα αντιμέτωπος με μια επιδημία τροφικής δηλητηρίασης η οποία θα πλήξει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια σε ένα χρόνο και αυτό μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μολύνει περίπου 460.000 Βρετανούς ετησίως, οδηγώντας 100 από αυτούς σε θάνατο (επίσημη έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων αναφέρει πως, το βακτηρίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί στα 2/3 των νωπών κοτόπουλων που πωλούνται σε κεντρικά σημεία της Μεγάλης Βρετανίας). Άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη Σαλμονέλα (παθογόνο ραβδόμορφο κινητό βακτήριο), το κολοβακτηρίδιο Ε.Coli και τη Λιστέρια (βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός), όπου η τελευταία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες και τα έμβρυα.
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι, το 85% των ανθρώπων ελέγχουν την ασφάλεια των προς κατανάλωση τροφίμων τους με τη δοκιμασία της όσφρησης, ενώ το 68% βασίζεται στον έλεγχο του χρώματος!
Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποτελεί αξιόπιστο οδηγό για την ασφαλή κατανάλωση και καλούν το κοινό να παραμένει πιστό στην ημερομηνία λήξης που υπάρχει στις συσκευασίες τροφίμων και βασίζεται σε επιστημονικές δοκιμές, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, περισσότεροι από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα έτρωγε τρόφιμα τα οποία θα είχαν ξεπεράσει την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης από τον κατασκευαστή!
Η ανησυχία των αρχών στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλη που εξετάζεται το ενδεχόμενο, ακόμα και να ψεκάζουν τα νωπά κρέατα με γαλακτικό οξύ ώστε να εξουδετερώνονται τα επιβλαβή βακτηρίδια, αν και σε σχετική ερώτηση οι αγοραστές -σε ποσοστό 60%- θεωρούν απίθανο να αγοράσουν ψεκασμένα τρόφιμα.
Παρόλα αυτά, η ΕΕ έχει ήδη δώσει έγκριση για το γαλακτικό οξύ για τα σφάγια των βοοειδών, ενώ αναμένεται σχετική επέκταση της μεθόδου και σε άλλα κόκκινα κρέατα και πουλερικά.
Το πλύσιμο των χεριών κατά την παρασκευή των φαγητών και κατά την κατανάλωσή τους, καθώς και η τήρηση των ημερομηνιών λήξεως που αναγράφονται στα προϊόντα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή πραγματικά δυσάρεστων ασθενειών.
capitalhealth.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment