Home / Υγεία / Πρόληψη / Θάλασσες χωρίς πλαστικό
Θάλασσες χωρίς πλαστικό

Θάλασσες χωρίς πλαστικό

Θάλασσες χωρίς πλαστικόΜια πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται συνήθως για λιγότερο από μισή ώρα – αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 500 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Εμπειρογνώμονες για το περιβάλλον, έχουν υπολογίσει ότι μεταξύ 100 και 150 εκατομμύρια τόνους των σκουπιδιών επιπλέουν γύρω από τους ωκεανούς του κόσμου, με ραγδαία αύξηση. Περίπου 6,5 εκατ. τόνοι πλαστικών προστίθενται κάθε χρόνο. Το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της επιφάνειας των ωκεανών καλύπτεται με περίπου 13.000 πλαστικά σωματίδια, τα οποία μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο από τα ωκεάνια ρεύματα.

Αλλά πώς όλες οι σακούλες, μπουκάλια και συσκευασίες καταλήγουν στον ωκεανό; Η πλειοψηφία, περίπου το 80% τοις εκατό, απορρίπτεται από τις παράκτιες περιοχές κατευθείαν μέσα στο νερό.

Δυστυχώς, η απόρριψη των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι το αποτέλεσμα κακών πρακτικών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έλλειψη υποδομών και έλλειψη ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Τα ψάρια δεν βλέπουν τα σκουπίδια που επιπλέουν στο νερό, μπερδεύονται σε αυτά και συχνά πεθαίνουνε. Μικροσκοπικά κομμάτια από τα απορρίμματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύγχυση με το φαγητό. Τα ψάρια τα τρώνε, αλλά δεν είναι σε θέση να τα χωνέψουν. Παραμένουν στο στομάχι τους και, στις χειρότερες περιπτώσεις, τα ζώα λιμοκτονούν με ένα στομάχι γεμάτο από πλαστικό.

Το πλαστικό δεν βιο-διασπάται ποτέ, αλλά με το φως του ήλιου διαλύεται σε μικρότερα κομμάτια που είναι ακόμα πλαστικά (φωτοαποσύνθεση) . Τα κομμάτια είναι τόσο μικρά, που στο τέλος προσλαμβάνονται από τα πάνω από 180 γνωστά θαλάσσια είδη ως φαγητό και έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιάτο μας!
Κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη για τα Θαλάσσια Απορρίμματα στο Βερολίνο, περίπου 200 εμπειρογνώμονες συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη των περιφερειακών σχεδίων δράσης για τις θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα.

Με ένα μανιφέστο με τίτλο «Θάλασσες χωρίς πλαστικό» ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος κάλεσαν για μείωση κατά 50% των σκουπιδιών στις θάλασσες της Ευρώπης μέχρι το 2020.

 

neaygeia.gr

Διαβάστε επίσης

Η μόρφωση κάνει καλό και στην υγεία

Η μόρφωση κάνει καλό και στην υγεία

Η μόρφωση και γενικότερα οι σπουδές κάνουν καλό και στην υγεία. Συγκεκριμένα Βρετανοί και Ελβετοί …

Αφήστε μια απάντηση