Η υιοθέτηση των ανθυγιεινών συμπεριφορών διατροφής μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεση των γυναικών που ανησυχούν για τη διατροφή τους και την εικόνα του εαυτού τους.
Σύμφωνα με την Kristin Heron του Κέντρου Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Penn State, οι κοπέλες-φοιτήτριες που ανησυχούν για τις διατροφικές συμπεριφορές τους δήλωσαν ότι η διάθεση τους επιδεινώθηκε μετά τις περιόδους διαταραγμένης διατροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές όπως επεισόδια υπερφαγίας, απώλεια ελέγχου ή/και περιορισμό πρόσληψης τροφής.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Η ομάδα έδωσε φορητούς υπολογιστές σε 131 γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και ανησυχίες σχετικά με το σχήμα του σώματος και το βάρος τους, αλλά δεν είχαν διατροφικές διαταραχές. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεσή τους και τις διατροφικές συμπεριφορές και να τις καταγράψουν ηλεκτρονικά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για αυτές τις γυναίκες που ήδη είχαν θέματα με την εικόνα του σώματος τους, η ‘καταφυγή’ στην ανθυγιεινή διατροφή όταν ένοιωθαν κακή διάθεση με σκοπό να την βελτιώσουν, δεν τις βοήθησε καθόλου να νιώσουν καλύτερα. Αντίθετα η αρνητική διάθεση αυξήθηκε σημαντικά.
Ο Joshua Smyth, καθηγητής στο Center for Healthy Aging και ερευνητής της μελέτης λέει: “Ότι γνωρίζουμε για τη διάθεση και τις διατροφικές συμπεριφορές προέρχεται κυρίως από μελέτες με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ή από εργαστηριακές μελέτες”, δήλωσε η Heron. “Ενδιαφερόμασταν να μελετήσουμε τις γυναίκες στην καθημερινή ζωή τους, για να εξετάσουμε εάν αλλάζει η διάθεση πριν ή μετά την ανθυγιεινή διατροφή και τις συμπεριφορές ελέγχου του βάρους.”
Η μελέτη αυτή βοηθάει, επειδή αξιολογεί τις διαθέσεις και τις διατροφικές συμπεριφορές όπως αυτές συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα της σχέσης μεταξύ συναισθημάτων και διατροφής. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο που η διάθεση μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη και συντήρηση της ανθυγιεινής διατροφής, και στις συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, και να συμβάλλουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων θεραπείας για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της American Psychosomatic Society στο Μαϊάμι το Μάρτιο.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θέλουμε να ξεχαστούμε από τις αρνητικές σκέψεις, ας αφήσουμε στην άκρη το παγωτό και ας διασκεδάσουμε πάνω από ένα μπολ μιας λαχταριστής φρουτοσαλάτας!
Πηγή: neaygeia.gr