Αν κάνεις δίαιτα και «αμάρτησες» μην πανικοβάλλεσαι! Κανείς δεν είναι πιστός πάντα σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Μια παρασπονδία για δυο-τρεις μέρες δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς να τα παρατήσεις. Απλά… ψυχραιμία και μπες στον ίσιο δρόμο.
Κάθε δίαιτα βασίζεται στο ισοζύγιο των προσλαμβανόμενων θερμίδων και αυτών που καταναλώνουμε. Αν κάποιες φορές φας περισσότερο, πιθανό είναι να οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να υπερβαίνουν αυτές που καταναλώνεις και να βρίσκεσαι σε κίνδυνο να παχύνεις. Αν μαζευτείς γρήγορα σίγουρα θα την γλιτώσεις… Άλλωστε για να βάλεις ένα κιλό καθαρό λίπος στο σώμα σου θα πρέπει να φας περίπου 7000 θερμίδες περισσότερες από αυτές που καταναλώνεις. Αν καθίσεις να υπολογίσεις τι πρέπει να φας για να το πετύχεις αυτό σε δυο-τρεις μέρες σίγουρα θα πονέσει η κοιλιά σου και μόνο με τη σκέψη. Η αύξηση του βάρους που πιθανόν να παρατηρήσεις άμεσα δεν είναι λίπος αλλά μια απλή κατακράτηση υγρών, που συμβαίνει πάντα όταν τρώμε πολύ.
Η δίαιτα δεν χαλάει με ένα μικρό διάλλειμα! Υπάρχουν ακόμα και διαιτολόγοι που μερικές φορές το συνιστούν για να επανακινήσουν τον μεταβολισμό, μετά από μια περίοδο σκληρής προσπάθειας. Αυτό που θα σε παχύνει είναι οι μικρές καθημερινές «ζαβολιές». Οι περισσότεροι που κάνουν δίαιτα συνηθίζουν να τρώνε από 500 μέχρι 1500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, από ότι τους λέει το διαιτητικό πρόγραμμα. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στην προσπάθειά σου.
Αυτό που προέχει λοιπόν είναι να ανεβάσεις το ηθικό σου και να επανέλθεις στο πρόγραμμα. Τίποτα δεν τελείωσε! Από την άλλη μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου στερώντας του μερικά από τα γεύματα της επόμενης ημέρας, γιατί η πείνα θα αγριέψει με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η πιο καλή λύση μετά από ένα διατροφικό παραστράτημα είναι να επανέλθεις την επόμενη μέρα τρώγοντας πολλά μικρά γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες και λίγους υδατάνθρακες, δηλαδή σαλάτες, χόρτα, φρούτα, λαχανικά και από την μεθεπόμενη ημέρα ξεκινάς το πρόγραμμα σου κανονικά.
smarthealth.gr