13 περίεργα πράγματα που συνδέονται με την καρδιά

Παρόλο που οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης ενός καρδιολογικού προβλήματος είναι ευρέως διαδεδομένοι, η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί μόνο να κόψετε τα λιπαρά φαγητά και να γυμναστείτε για αποφύγετε τον κίνδυνο ενός εμφράγματος. Ο τρόπος ζωής παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός καρδιακού επεισοδίου αλλά υπάρχουν αρκετοί «κρυφοί» παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά.

1. Οι γείτονες
Έρευνα του «The New England Journal of Medicine» ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλή ποιότητα ζωής έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους, από άλλους που έχουν μεν τα ίδια εισοδήματα, αλλά μένουν σε περιοχές όπου το επίπεδο διαβίωσης είναι πιο υψηλό.
2. Συμπληρώματα ασβεστίου
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου μπαίνουν έπειτα από έρευνα του περιοδικού «Heart» και όσοι παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Η καλύτερη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις, φυσικά έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, είναι να επιλέγετε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, μαζί με άλλα φαγητά που περιέχουν ασβέστιο και να διαλέγετε εξωτερικές δραστηριότητες για να συμπληρώσετε βιταμίνη D.
3. Μολύνσεις
Αν έχετε διαγνωστεί με τον ιό της γρίπης ή κάποια άλλη αναπνευστική μόλυνση, οι πιθανότητες εμφράγματος πενταπλασιάζονται κατά τη διάρκεια των τριών – τεσσάρων ημερών που διαρκεί η ασθένεια. Ο λόγος είναι ότι οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της λοίμωξης.
4. Ψωρίαση
Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, η ψωρίαση ίσως είναι η αρχή ενός ενδεχόμενου καρδιακού εμφράγματος. Ωστόσο πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει χρόνια λοίμωξη κάνοντας τον οργανισμό περισσότερο επιρρεπή σε εμφράγματα.
5. Ζητήματα σχέσεων
Μία προβληματική σχέση με τον σύντροφό σας μπορεί να αποβεί μοιραία για την καρδιά σας. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Λονδίνου, τα διάφορα προβλήματα στη σχέση σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος μέχρι και 34%.
6. Χαμηλή χοληστερίνη HDL
Το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έπειτα από έρευνα σε 7.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή χοληστερίνη HDL, γνωστή και ως καλή χοληστερίνη, μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νοσήματα. Η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η άσκηση και η απώλεια βάρους.
7. Προβλήματα νεφρών
Η αδυναμία στους νεφρούς, ακόμη και αν δεν υπάρχει σοβαρή νεφρική νόσος, κατατάσσεται μεταξύ των πιθανών «συνηγόρων» του εμφράγματος. Σε ότι αφορά δε εκείνους, που πάσχουν από χρόνιες νεφρικές ασθένειες, ο κίνδυνος εμφράγματος διπλασιάζεται.
8. Αστικός τρόπος ζωής
Η καθημερινή έκθεση στην κίνηση της μεγαλούπολης, όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιείτε για να μετακινήστε, είναι ένας παράγοντας που διπλασιάζει τις πιθανότητες καρδιακού νοσήματος. Επιπλέον, ο θάνατος από καρδιοπνευμονικές αιτίες είναι σχεδόν διπλάσιος μεταξύ των ανθρώπων που ζουν κοντά σε μεγάλο δρόμο ή λεωφόρο.
9. Ασπιρίνη
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από καρδιά αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρά στεφανιαία νοσήματα, μόλις μία εβδομάδα αφού σταματήσουν να παίρνουν ασπιρίνη. Εάν θέλετε να …απαλλαγείτε από την ασπιρίνη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και σταματήστε την χορήγησή της σταδιακά.
10. Κατάθλιψη
Η σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και εμφράγματος είναι πλέον κοινό μυστικό. Όσοι επέζησαν από καρδιακό επεισόδιο αλλά εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να ξαναπαρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα. Στην περίπτωση των γυναικών δε, όσες πάσχουν από κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο πιθανό να νοσήσουν και από την καρδιά τους.
11. Εργασία
Σε μία έρευνα που διεξήγαγαν βρετανοί επιστήμονες αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι, που θεωρούσαν ότι δεν αποτελούν μέρος του κέντρου αποφάσεων στη δουλειά τους ή που το αφεντικό τους δεν υπολόγιζε τη γνώμη τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, από όσους είχαν μία εργασία όπου ασκούσαν έλεγχο.
12. Ουλίτιδα
Με τον κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, να είναι μέχρι και 25% περισσότερο, πρέπει να ζουν όσοι δεν έχουν φροντίσει την στοματική τους υγιεινή. Η σύνδεση μεταξύ καρδιάς και στοματικών παθήσεων, όπως είναι η ουλίτιδα έγκειται στα βακτήρια του στόματος, τα οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για χρόνιες λοιμώξεις στα αιμοφόρα αγγεία.
13. Διαβήτης
Αν και όσοι πάσχουν από διαβήτη φοβούνται δυσάρεστες επιπλοκές όπως είναι η απώλεια όρασης ή ο ακρωτηριασμός, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι τα καρδιολογικά νοσήματα. Οι διαβητικοί έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης «ελέγχεται» με σωστή διατροφή και άσκηση.

Πηγή: eftropios.blogspot.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies