πρόσφατα στο Kansas State University μελετήθηκαν οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCA’s), οι οποίες είναι καρκινογόνες ενώσεις. Πρόκειται για ενώσεις που σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι η προσθήκη εκχυλίσματος δεντρολίβανου (rosemary) στο βόειο κρέας μειώνει το ποσό των καρκινοrosemary_0γόνων ενώσεων που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο. Αυτό αποδίδεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο εκχύλισμα δεντρολίβανου. Συνίσταται λοιπόν η προσθήκη δεντρολίβανου πριν βάλετε τα κρέατα σας στη σχάρα. Το δεντρολίβανο μπορεί να προστεθεί στον κιμά ή στην επιφάνεια του κρέατος προς ψήσιμο (μπριζόλα, φιλέτο, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι κα).
Προσθέστε λοιπόν ολόκληρο ή αλεσμένο δεντρολίβανο στις αγαπημένες σας συνταγές που έχουν βάση το κρέας για να μειώσετε το ποσό των καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών (HCA) που παράγονται κατά το ψήσιμο.
Άλλες συμβουλές για να μειώσετε τις HCA:
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω μεσογειακή μαρινάδα με δεντρολίβανο (για 1 φλιτζάνι):
Αναμείξτε τα υλικά μέχρι το σκόρδο, τα βότανα και το ξύσμα λεμονιού να γίνουν «ένα». Αποθηκεύετε το υλικό καλά καλυμμένο στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμη η σχάρα, περάστε με ένα στρώμα την επιφάνεια του κρέατος (μπριζόλες, χοιρινές μπριζόλες, στήθος κοτόπουλου κα).
*:πρόκειται για παράφραση του μεταφρασμένου στα ελληνικά τίτλου γνωστής κινηματογραφικής ταινίας («το μωρό της Rosemary»)
Rosemary: δεντρολίβανο
isarkadias.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment