Η τελευταία έκθεση της UNICEF (Innocenti Report Card 11: Child Well-being in Rich Countries, 2013) αποτελεί μια παρουσίαση της παιδικής ευημερίας σε 29 από τις πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου. Για την αξιολόγηση της παιδικής ευημερίας έχουν ληφθεί υπόψη πέντε διαστάσεις της ζωής των παιδιών: η υλική ευημερία, η υγεία και η ασφάλεια, η εκπαίδευση, οι συμπεριφορές κινδύνου, η στέγαση και το περιβάλλον. Συνολικά, 26 διεθνώς συγκρίσιμοι δείκτες έχουν περιληφθεί στην αξιολόγηση.
Βασικά Ευρήματα
- Η Ολλανδία είναι στην πρώτη θέση και είναι η μόνη χώρα που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών σε όλες τις διαστάσεις της ευημερίας των παιδιών. Η Ολλανδία είναι επίσης αδιαφιλονίκητα στην πρώτη θέση, ακόμα και όταν η ευημερία αξιολογείται από τα ίδια τα παιδιά (το 95% των παιδιών αξιολόγησαν την ζωή τους πάνω από το μέσο της Κλίμακας Ικανοποίησης για τη Ζωή)
- Τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία κατατάσσονται ακριβώς κάτω από την Ολλανδία στον πίνακα των κορυφαίων σε παιδική ευημερία χωρών. Τέσσερις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατατάσσονται στο κάτω μισό του πίνακα.
- Οι τέσσερις τελευταίες θέσεις του πίνακα καταλαμβάνονται από τις τρεις φτωχότερες χώρες της έρευνας, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία και από μία από τις πλουσιότερες χώρες, τις ΗΠΑ.
- Συνολικά, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της συνολικής ευημερίας του παιδιού. Η Τσεχία κατατάσσεται ψηλότερα από την Αυστρία, η Σλοβενία ψηλότερα από τον Καναδά και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις ΗΠΑ.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αρχίζουν να μειώνουν το χάσμα με τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες
Πηγή: unicef.gr