Μια νέα έκθεση του οργανισμού “NSF International” εντόπισε τα μέρη και τις συσκευές στην κουζίνα του σπιτιού που είναι πιθανό να κρύβουν μικρόβια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ορισμένες από τις περιοχές που οι περισσότεροι θεωρούν πιθανότερο να είναι μολυσμένες, όπως τα κουμπιά του φούρνου, τελικά δεν είναι, ενώ άλλες που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί ποτέ, όπως η βρύση του νερού στην πόρτα του ψυγείου ή η λαστιχένια βάση στο μπλέντερ, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων σημείων.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρούν μία καθαρή κουζίνα, παραβλέπουν τις πιο προβληματικές περιοχές. Όπως είπε η μικροβιολόγος και διαχειρίστρια του προγράμματος ”Home Product Certification Program” κ. Lisa Yakas, ο στόχος της έκθεσης δεν ήταν να τρομάξει τον κόσμο, αλλά να δώσει μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί η εξάπλωση των τροφιμογενών ασθενειών στην κουζίνα. “Αυτό που πραγματικά θέλαμε, ήταν απλά να ευαισθητοποιήσουμε τα άτομα σχετικά με αυτά τα σημεία τα οποία μπορεί να μην είχαν καν περάσει από το μυαλό τους”, είπε η κ. Yakas.
Η έρευνα δείχνει ότι η κουζίνα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος για πρακτική στη σωστή υγιεινή. Σχεδόν 10 εκατομμύρια περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων προκύπτουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, ένα στα πέντε κρούσματα ασθένειας που προκαλείται από τα τρόφιμα, είναι από φαγητό που τα άτομα έχουν καταναλώσει στο σπίτι. Τα φυλλώδη λαχανικά και άλλα φυτά είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το μισό του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των θανατηφόρων περιπτώσεων προκαλούνται από μολυσμένα πουλερικά.
Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοιες μολύνσεις. Αλλά οι ηλικιωμένοι, τα πολύ νεαρά άτομα, οι έγκυες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε αυτούς τους πληθυσμούς, και “ως μητέρα με δύο μικρά παιδιά στο σπίτι, όλο αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί”, ανέφερε η κ. Yakas.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές πήραν δείγματα από μια ποικιλία κοινών αντικειμένων που υπήρχαν στις κουζίνες 20 οικογενειών που ζουν στα περίχωρα των περιοχών Ντιτρόιτ και Αν ’ρμπορ, στο Μίσιγκαν. Επιπλέον, ζήτησαν από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τα αντικείμενα που θεωρούσαν πιο πιθανό να είναι μολυσμένα και χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι βρύσες-που συνήθως βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου- και βγάζουν νερό και πάγο, οι σπάτουλες, το λάστιχο στη βάση του μπλέντερ, καθώς και οι θήκες όπου τοποθετούνται το κρέας και τα λαχανικά, εμφάνιζαν τα περισσότερα μικρόβια.
Στις βρύσες των ψυγείων για το νερό και τον πάγο, στις οποίες το υγρό περιβάλλον ευνοεί την αναπαραγωγή μικροοργανισμών, βρέθηκαν πολλές φορές μύκητες και μούχλα, και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπους με αλλεργίες. Οι θήκες των λαχανικών βρέθηκε να κρύβουν σαλμονέλα και λιστέρια, ενώ οι σπάτουλες μύκητες, μούχλα και το βακτήριο E. coli. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν τα λάστιχα των μπλέντερ, τα οποία συχνά “φιλοξενούσαν” όχι μόνο μύκητες και μούχλα, αλλά και E. coli και σαλμονέλα. Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι τα άτομα δεν συνηθίζουν να αποσυναρμολογούν τελείως το μπλέντερ για να το καθαρίσουν ή να το βάλουν στο πλυντήριο πιάτων. Το ανοιχτήρι κονσερβών ήταν ένας ακόμα “ένοχος”, ίσως γιατί οι περισσότεροι συχνά τα χρησιμοποιούν και τα επανατοποθετούν κατευθείαν στη θέση τους χωρίς να τα καθαρίσουν ή έστω να τα ξεπλύνουν.
Η κ. Yakas είπε πως δεν περίμενε να προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι οι θήκες του κρέατος ήταν μέσα στη λίστα, ωστόσο οι θήκες των λαχανικών είναι λιγότερο προφανείς.
Η έκθεση σημείωσε ότι δεν είναι αρκετό να πλένουμε τα προϊόντα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι επίσης καλό να πλένουμε τους χώρους όπου αυτά αποθηκεύονται. Και γενικότερα, τα καθαρά προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με όσα δεν έχουν πλυθεί. Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός “NSF International” παρέχει συμβουλές σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να διατηρούμε καθαρές και υγιεινές τις περιοχές αυτές.
Πηγή:
http://www.nsf.org/consumer/newsroom/fact_germs_germiest_kitchen.asp
http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/12/where-germs-hide-in-your-kitchen/
Copyright 2013 The New York Times Company