Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα stopstockouts.org, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2009, έπειτα από πρωτοβουλία αφρικανικών ΜΚΟ. Αρχικός στόχος της ήταν η καταγραφή των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτική αγωγή σε νοσοκομεία και φαρμακεία χωρών όπως η Κένυα, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και το Μαλάουι. Οι διαχειριστές της σελίδας συνεργάζονται μέχρι σήμερα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αποβλέποντας σε μια αποτελεσματική ηλεκτρονική «χαρτογράφηση» των ελλείψεων σε φάρμακα. Οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με την ιστοσελίδα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή ακόμη ενός απλού sms.
Άμεση ενημέρωση, συχνά όμως επισφαλής
Πολλές αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν έκτοτε κάνει την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο. Μετά τον φονικό σεισμό στην Aϊτή το 2010 η ιστοσελίδα Ushahidis δεχόταν κλήσεις από ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί. Τα αιτήματα για παροχή βοήθειας που δέχθηκε ανήλθαν σε πάνω από 40.000. Και στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα, το 2011, «πήρε φωτιά» η ιστοσελίδα sinsai.info, όπου δινόταν άμεση πληροφόρηση για τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή, καθώς και οδηγίες ασφαλείας και δημόσιας υγιεινής προς τους κατοίκους.
Από την άλλη όμως πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της διαδικτυακής αυτής πληροφόρησης. Τα θέματα υγείας φαίνεται να απασχολούν πολύ τους χρήστες του Διαδικτύου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών σε ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter. Η επιστημονική εγκυρότητα, ωστόσο, των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μέσω των προτεινόμενων λημμάτων είναι αμφισβητήσιμη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση διασποράς ψευδεπίγραφων ιατρικών «θεωριών», όπως για παράδειγμα σχετικά με την ανάγκη ή μη εμβολιασμού για σπάνιες μολυσματικές ασθένειες.
Μια προκατάληψη μπορεί εύκολα να διαδοθεί μέσω ίντερνετ…
Ο καθηγητής επιδημιολογίας Χάιντι Λάρσον από την Ιατρική Σχολή Υγιεινής και Πρόληψης Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου αναφέρει σχετικά: «Το 2003 οι Αρχές της Νιγηρίας μποϊκόταραν (και μέσω ίντερνετ) ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, ως προϊόν επιβαλλόμενο από τη Δύση που επιφέρει στους άνδρες στειρότητα. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, ο ιός βρισκόταν σε έξαρση». Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι προκαταλήψεις κατά του εμβολίου εμμένουν, το ίδιο όμως και ο ιός. Το εμβόλιο στοχοποιείται ακόμη παγκοσμίως, εν πολλοίς όμως λόγω μιας εσφαλμένης ιδεοληψίας. «Μέχρι και σήμερα μπορεί κανείς να πει πως μια εσφαλμένη ιδέα, που ξεκίνησε από την προκατάληψη μιας τοπικής κοινωνίας, έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις» λέει χαρακτηριστικά ο Λάρσον.
Πηγή: Deutsche Welle
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment