Categories: Διατροφή

Τα χειρότερα τρόφιμα για πρωινό

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική. Αλλά κανείς μας δεν έχει συνειδητοποιήσει πως, το είδος του φαγητού που τρώμε εκείνη την ώρα, έχει άμεση σχέση τελικά με το πόσο καλά ή άσχημα αισθανόμαστε την υπόλοιπη ημέρα.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η βρώση καθημερινά ενός υγιεινού πρωινού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πρέπει κανονικά να αποφεύγονται.

-Μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα
Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει νιτρικά άλατα, που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την ακρίβεια, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας καρκίνου στη λίστα του Καρκινικού Ινστιτούτου Έρευνας. Τι και αν είναι κανείς κρεατοφάγος; Είναι καιρός να επιλέξει κάτι διαφορετικό.

-Δημητριακά με ζάχαρη
Μερικά δημητριακά είναι γεμάτα υδατάνθρακες και ζάχαρη, με αποτέλεσμα όταν καταναλώνονται, να εκτοξεύουν τα επίπεδα του σακχάρου αίματος πολύ γρήγορα στα ύψη και το ίδιο γρήγορα να ξαναπέφτουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η επιθυμία εξάντλησης του συνόλου της ενέργειας που έχει κανείς από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται αυτά τα δημητριακά. Αντιθέτως, εξαιρετικά είναι εκείνα με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς επίσης και τα καρύδια.

-«Ελαφριά» γιαουρτογλυκίσματα
Μπορεί να αναγράφουν πως περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες ακόμα και εκείνα τα γιαούρτια με γεύσεις φρούτων, γλυκών κλπ. Όμως, τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες και χημικές ουσίες. Προτιμότερη είναι η κατανάλωση απλών γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά.

-Ντόνατς, γλυκά πιτάκια (πχ μηλοπιτάκια), γεμιστά κουλουράκια
Δεν είναι μόνο επειδή οι συγκεκριμένες λιχουδιές παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι, αλλά και επειδή έχουν πάρα πολύ ζάχαρη, που είναι ο χειρότερος τρόπος για να πάρει κανείς ενέργεια το πρωί (όπως προαναφέρθηκε). Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αυξάνει ταχέως το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να πεινά κανείς νωρίτερα και να πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να διατηρηθούν επί μακρόν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου, να υπάρχει κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος συνδέονται.

-Muffins
παρασκευάζονται όχι μόνο από λευκό αλεύρι, αλλά έχουν βούτυρο ή λάδι (σπάνιο) και πάρα πολύ ζάχαρη. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται για το πρωινό, αλλά αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, είναι προτιμότερο να τρώει κανείς τόσο όσο είναι το μέγεθος ενός μεγάλου αυγού και όχι παραπάνω.

 

capitalhealth.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies