Αρχίστε και στα εξήντα, κάνει καλό
Η άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη ακόμα και σε εκείνους που δεν ασχολήθηκαν μαζί της στην πρώτη νιότη τους και αρχίζουν να ασκούνται γύρω στα εξήντα. Αποτελεί σημαντική ασπίδα προστασίας για θέματα υγείας αλλά και την άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.500 άνθρωποι σε ηλικία συνταξιοδότησης και γύρω από αυτή. εκείνοι που ασκούνταν είχαν τριπλές πιθανότητες να μείνουν υγιείς τα επόμενα οκτώ χρόνια σε σχέση με τους πιο «χαλαρούς» συνομήλικούς τους.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης, σύμφωνα με το BBC.
Εκείνοι που άρχισαν να ασκούνται στα εξήντα είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο.
Οκτώ χρόνια μετά, το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων περιγράφηκαν ως υγιείς, δεν είχαν δηλαδή κανένα σημαντικό χρόνιο νόσημα ή κάποιο σημαντικό ψυχολογικό πρόβλημα.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν κυρίως εκείνοι που είτε ασκούνταν πάντα είτε εκείνοι που άρχισαν να ασκούνται έστω και αργά. Πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που δεν ασκούνταν καθόλου.
Η τακτική άσκηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, λένε οι ερευνητές, είναι το ιδανικό αλλά ακόμα κι αν κανείς ασχοληθεί με τη γυμναστική αργότερα, πάλι ωφελείται.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Hamer από το University College London τόνισε πως η φυσική δραστηριότητα δεν σημαίνει γυμναστήριο ή τρέξιμο. Ακόμα και η κηπουρική ή το περπάτημα στα μαγαζιά μετρά.