Η περίφημη ερωτογενής ζώνη του γυναικείου κορμιού, το επονομαζόμενο σημείο G, έχει διχάσει τον επιστημονικό κόσμο εδώ και δεκαετίες και μια νέα έρευνα από τη γειτονική Ιταλία αμφισβητεί – για μία ακόμη φορά – την ύπαρξή του.
Ωστόσο, η ομάδα των γιατρών που εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως… υπάρχει ελπίδα, καθώς η μελέτη τους περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την «ευαίσθητη» περιοχή που ευθύνεται για τη γυναικεία ερωτική απόλαυση.
Η σεξουαλική διέγερση δεν εντοπίζεται σε ένα μεμονωμένο σημείο, εξηγούν οι ερευνητές. Η κλειτορίδα, ο κόλπος και η ουρήθρα αποτελούν «εξαιρετικά δυναμικές και ευαίσθητες δομές» και συνδέονται σε ένα σύμπλεγμα που καθορίζει την ερωτική απόλαυση.
Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Reviews Urology αναφέρει πως η γυναικεία ερωτική απόλαυση βασίζεται στο αναπαραγωγικό σύστημα στο σύνολό του και πως η θεωρία του σημείου G που επικράτησε από τη δεκαετία του ’50 είναι εξαιρετικά απλοϊκή.
Ο επικεφαλής της μελέτης Εμανουέλ Τζανίνι, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, διευκρινίζει πως οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, όπως ο υπέρηχος, έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στα διάφορα μέρη του αναπαραγωγικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Έτσι, η γυναικεία ερωτική απόλαυση φαίνεται πως καθορίζεται από το σύμπλεγμα κλειτορίδας, ουρήθρας και πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, το λεγόμενο κλειτοριδουρηθροκολπικό σύμπλεγμα ή σύμπλεγμα CUV (clitourethrovaginal complex).
Η θεωρία αυτή περιγράφει μια ευρύτερη περιοχή του γυναικείου σώματος. Όταν διεγείρεται σωστά η περιοχή αυτή κατά τη διείσδυση, επιτυγχάνεται η οργασμική αντίδραση.
Ο Τζανίνι και οι συνεργάτες του ευελπιστούν πως τα ευρήματά τους θα δώσουν οριστικό τέλος στις συζητήσεις που αφορούν στο περίφημο σημείο G και την ακριβή τοποθεσία του.
Πηγή: onmed.gr