Categories: Διατροφή

Πίτσα VS Σουβλάκι: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Σίγουρα το σκηνικό που θα σας περιγράψουμε, θα σας είναι πολύ γνώριμο… Βρίσκεστε παρέα με φίλους και πεινάτε! Και ξαφνικά ανακύπτει το αιώνιο ερώτημα: Πίτσα ή σουβλάκια; Ό,τι και αν παραγγείλατε τελικά, γνωρίζετε ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες; Τις απαντήσεις δίνουν οι διατροφολόγοι.

Σουβλάκι!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι από τα πιο θρεπτικά φαγητά, καθώς συνδυάζει και κρέας και λαχανικά.

Σε γενικές γραμμές ένα μόνο σουβλάκι με πίτα λαδωμένη, πατάτες τηγανιτές, σος και γύρο χοιρινό μπορεί να φτάσει τις 700 θερμίδες.

Αν θέλετε, βέβαια, να τις περιορίσετε στο μισό, δηλαδή γύρω στις 300, τότε μπορείτε να επιλέξετε μία πιο light εκδοχή και συγκεκριμένα: αλάδωτη πίτα ή ολικής αλέσεως, καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό, ντομάτα και λαχανικά αντί για πατάτες και τζατζίκι ή μουστάρδα αντί για σος.

Πίτσα!

Συναγωνίζεται στις παρέες, σε νοστιμιά, το σουβλάκι και φυσικά όχι άδικα!

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να έχει τις ίδιες θερμίδες με τα σουβλάκια, αν σκεφτούμε ότι 2 σουβλάκια με πίτα αντιστοιχούν σε 4 κομμάτια πίτσας.

Ενδεικτικά, ένα κομμάτι από μία πίτσα «Σπέσιαλ» μπορεί να περιέχει 380 θερμίδες.

Φυσικά, και στην περίπτωση της πίτσας, μπορείτε να καταφύγετε σε μία πιο light εκδοχή.

Μικρές αλλαγές στην παρασκευή της, θα μπορούσαν να τη μετατρέψουν σε ένα υγιεινό, πολύ θρεπτικό, νόστιμο και με λίγες θερμίδες γεύμα.

Δείτε πώς θα πρέπει να προσαρμόσετε την παραγγελία σας, την επόμενη φορά!

Επιλέξτε τη σωστή ζύμη!

Προτιμάτε τη λεπτή και ακόμα καλύτερα τη ζύμη από αλεύρι ολικής αλέσεως. Η λεπτή ζύμη, όπως είναι έχει λιγότερες θερμίδες, ενώ το αλεύρι ολικής αλέσεως θα σας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Μειώστε το τυρί!

Αν το κατάστημα που παραγγέλνετε δεν διαθέτει τυρί μειωμένων λιπαρών, τότε ζητήστε να σας μειώσουν την ποσότητα του τυριού στο μισό. Η πίτσα θα παραμείνει νόστιμη, αλλά θα περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

Αλλάξτε τα αλλαντικά με λαχανικά!

Τα λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και νερό, ενώ προσδίδουν γεύση στην πίτσα.

Προτιμήστε τις άπαχες πρωτεΐνες!

Αντί για λουκάνικα, πεπερόνι, μπέικον ή ζαμπόν, προτιμήστε στήθος κοτόπουλου, λουκάνικο κοτόπουλου, άπαχο ζαμπόν ή ακόμη καλύτερα παραλείψτε τελείως το κρέας.

Ζητήστε να μην αλείψουν τη ζύμη με λάδι!

Για καλύτερη γεύση μπορείτε να ζητήσετε να αλείψουν τη ζύμη με σκελίδες σκόρδου πριν από το ψήσιμο.

Ζητήστε φρέσκια σάλτσα τομάτας!

Η σάλτσα από φρέσκια τομάτα έχει χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Πηγή: onmed.gr

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies