Categories: Ειδήσεις

Όλη η αλήθεια για την σχέση των τιμών των εξετάσεων της Ελλάδος και της Σουηδίας.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Τις τελευταίες μέρες έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο ένα περίεργο κείμενο με τίτλο Σύγκριση τιμών αιματολογικών εξετάσεων σε Ελλάδα και Σουηδία. Το περίεργο ήταν ότι εμφανίστηκε τις μέρες που το Υπουργείο ανακοίνωσε ένα σωρό περικοπές στις εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και την καταχρηστική περικοπή δεδουλευμένων των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. Έτσι για να έχουν δικαίωμα κάποιοι να λένε ότι καλά κάνουν στους γιατρούς αφού είναι τόσο ακριβά σε σχέση πχ με την Σουηδία. Το κείμενο κατέληγε ότι στην Ελλάδα έχουμε μέχρι και 600% ακριβότερες εξετάσεις κάνοντας την σύγκριση με εξετάσεις των 2 και 3 Ευρώ.

Για να δούμε όμως είναι έτσι τα πράγματα ή μας έχει ξεφύγει η αλήθεια και παραπληροφορούμε, άγνωστο γιατί, τον κόσμο που δεν ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά.

Οι τιμές των Ιατρικών πράξεων στην Ελλάδα είναι σχεδόν οι ίδιες από το 1991. Οι τιμές που αναφέρονται δεν είναι αυτές που αποδίδονται στον γιατρό. Από τα 2,88Ε της γενικής αίματος μετά από κρατήσεις (μέχρι πρότινος ακόμα και για ΟΓΑ) έφταναν στα χέρια του γιατρού 1,8 Ευρώ. Από αυτά πρέπει να πληρωθούν τα γάντια η σύριγγα, το σωληνάκι που μπαίνει το αίμα, το οινόπνευμα, το μπαμπάκι και φυσικά τα αναλώσιμα του μηχανήματος (όλα αυτά περίπου 1 Ευρώ). Αν υπάρχει πρόβλημα με το αίμα θα πρέπει ο γιατρός να στρώσει πλακάκι και να το δει στο μικροσκόπιο. Άρα από τα ,80 λεπτά θα πρέπει να πληρωθούν γιατρός, προσωπικό και κόστος λειτουργίας αιματολογικού αναλυτή. Αν μάλιστα από φιλότιμο ο γιατρός κάνει επανάληψη (για ένα ασθενή με πυρετό ή με αναιμία κλπ) τότε έχει μπει και μέσα. Αυτά φυσιολογικές συνθήκες. Τι εννοώ; Πολλά ταμεία χρωστούν αυτές τις άθλιες τιμές από το 2008 (πχ ΙΚΑ) και αυτά που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ είναι με μείωση 40 με 60 %!!! Γι αυτό πολλοί κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση και υπάρχουν γιατροί όχι τώρα που είναι πολύ χειρότερα αλλά προ τριετίας ακόμα που έχασαν τα σπίτια τους από τα χρέη προς τράπεζες, προμηθευτές κλπ.

Για να δούμε όμως τι γίνεται σήμερα στην Σουηδία και να συγκρίνουμε με αυτά που έχουμε στην Ελλάδα.

Την ευθύνη για τα νοσοκομεία στη Σουηδία την έχουν οι νομαρχίες και για την Πρωτοβάθμια Υγεία οι δήμοι. Η τοπική διοίκηση, λοιπόν, κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς μειώνει την επιχορήγηση στο σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα χαράτσια για την Υγεία. Σήμερα, το εισιτήριο για να επισκεφτείς ένα γιατρό στην Πρωτοβάθμια Υγεία (Κέντρα Υγείας) κάθε φορά είναι 20 ευρώ, ενώ στα επείγοντα στα νοσοκομεία είναι 35 ευρώ. Πρέπει να φτάσεις το ποσό των 150 ευρώ που έχεις πληρώσει για να μην πληρώσεις πλέον άλλο χαράτσι, αλλά ισχύει για ένα χρόνο, μετά το χαράτσι των 150 ευρώ ανανεώνεται. Τα δε παιδιά και οι νέοι δεν πληρώνουν στα Κέντρα Υγείας, ενώ το χαράτσι στα νοσοκομεία υπάρχει και σ’ αυτούς αλλά «μόνο» με το ποσό των 12 ευρώ τη φορά.

Αν όμως δεν έχεις ασφάλεια στην Σουηδία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Για τα επείγοντα περιστατικά το κόστος της εισαγωγής είναι 330Ευρώ. Αν δεν έχεις αριθμό ασφάλισης τότε δεν μπορεί να σε δεχτούν. Μια απλή αντιμετώπιση χολοκυστίτιδας με τρεις μέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Σουηδίας κοστίζει 3800 Ευρώ ενώ στην Ελλάδα 800 με 1000 (με χειρουργείο). 

Ενα απλό αντιβιοτικό όπως το amoxil στην Σουηδία κοστίζει 30 Ευρώ και στην Ελλάδα 3Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ελληνες που μένουν στην Σουηδία προμηθεύονται τα απαραίτητα από την Ελλάδα γιατί στην Σουηδία τα φάρμακα είναι πανάκριβα. 

Αν θέλεις να κάνεις απλές εξετάσεις στην Σουηδία και είσαι ανασφάλιστος θα πρέπει να πληρώσεις από 50 με 100 Ευρώ σε ιδιώτη γιατρό που θα σου γράψει τις εξετάσεις που το λιγότερο που θα στοιχίσουν είναι 150 με 200 Ευρώ. 

Όλοι μα όλοι οι πολίτες που δεν είναι Σουηδοί, δεν έχουν θέση στο σύστημα υγείας και ας έχουν Ευρωπαϊκή κάρτα ή ιδιωτική ασφάλεια. Όλοι πληρώνουν πανάκριβα το σύστημα για δεχθούν τις υπηρεσίες του. Όχι όπως στην Ελλάδα που οι μετανάστες έχουν εντελώς δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ο Γάλλος πχ τουρίστας που θα βρεθεί στο κέντρο υγείας ενός νησιού θα εξεταστεί δωρεάν! Στην Σουηδία το σύστημα δεν έχει προνοήσει ούτε για τους μετανάστες αλλά ούτε και κανέναν Ευρωπαίο πολίτη που δεν έχει ασφάλεια. Οπως και στις ΗΠΑ το σύστημα δεν δέχεται κανένα ανασφάλιστο και ας πεθαίνει.

Ο Γιατρός στην Σουηδία δουλεύει αυστηρά 8 ώρες, πέντε μέρες την εβδομάδα. Δεν έχει εφημερίες, ξενύχτια υπερβάσεις ωραρίου κλπ. Αμείβεται δε ο ειδικευμένος με 7500Ε αν είναι εκτός μεγάλων πόλεων και με 5500Ε αν είναι στην πόλη.  Δεν τολμάω να κάνω σύγκριση με την Ελλάδα. Γι’αυτό άλλωστε πολλοί Ελληνες γιατροί εργάζονται στην Σουηδία. Ένας δε βιοχημικός στην Σουηδία αμείβεται με 5000Ε.

Για όσους θέλουν παραθέτω τιμές εξετάσεων όπως αναφέρονται σε καταλόγους μεγάλου νοσοκομείου της Σουηδίας. Διαπιστώνουμε ότι με βάση τους τιμοκαταλόγους σε απλές καθημερινές εξετάσεις υπάρχουν διαφορές σε σχέση με της χώρας μας τιμές από 400 έως και 1000% πάνω από τις αντίστοιχες τις Ελληνικές. Οι τιμές είναι σε Σουηδικες κορόνες που για να βρείτε την αντιστοίχισει με το Ευρώ θα πρέπει να διαιρέσετε την τιμή με το 10 και να προσθέσετε στο αποτέλεσμα ένα 10%. 
Δείτε τις τιμές στoυς καταλόγους:


https://www.iatrikanea.gr/wp-content/uploads/2014/09/PrislistaMikrobiologi.pdf

Σχεδόν καθημερινές είναι οι δημοσιεύσεις στα σουηδικά ΜΜΕ για την άσχημη κατάσταση στο σύστημα Υγείας. Ακόμα και στα προπύργια του συστήματος Υγείας στη Σουηδία, στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, υπάρχουν τεράστιες περικοπές. Οι περικοπές σε μερικούς κλάδους της Υγείας έχουν φτάσει το σύστημα σε οριακά επίπεδα. Στις μαιευτικές κλινικές, εδώ και μερικά χρόνια, τα προβλήματα οξύνονται χρόνο με το χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν κρεβάτια για να γεννήσει μια μέλλουσα μητέρα και αναγκάζεται να πάει να γεννήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας. Μόνο στη Στοκχόλμη το 2011 είχαμε 1.580 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 2012 αυξήθηκαν στις 1.780. Οι μαίες οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και επισήμαναν ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι η υγεία πολλών νέων μητέρων κινδυνεύει κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Το περασμένο καλοκαίρι, το νοσηλευτικό προσωπικό στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, αλλά και στα υπόλοιπα, δούλευε με τεράστιες ελλείψεις.

Επιτέλους μην μπαίνουμε σε ένα κυβερνητικό παιχνίδι, με το παραπάνω άρθρο που δεν ξέρω τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Αλλο οι τιμές των εξετάσεων και άλλο η καταχρηστική συνταγογράφηση ή οι υπερβολικές προμήθειες υλικών κλπ. Οι καθημερινές εξετάσεις που κάνει ο κόσμος είναι πολύ χαμηλές και το κυριότερο δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κιόλας. Το σημαντικότερο δε είναι οι αμοιβές των γιατρών στην Σουηδία είναι αξιοπρεπέστατες ακόμα και στον ειδικευόμενο γιατρό.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies