Η μορφή του σιδήρου που υπάρχει στις ζωικές τροφές είναι πιο καλά απορροφήσιμη από αυτή που βρίσκεται στις φυτικής προέλευσης τροφές (μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα).
Ο σίδηρος βρίσκεται στις παρακάτω τροφές:
Τρόφιμα ολικής άλεσης
Ξηροί καρποί
Ξηρά φρούτα
Πράσινα λαχανικά
Όσπρια
Κρέας
Ψάρι
Μαϊντανός
Δαμάσκηνα
Τα φυτικά οξέα παρεμποδίζουν την απορρόφησή του. Τρόφιμα όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικά οξέα. Γι’ αυτό θα είναι καλό όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές να τις συνδυάζετε με τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Επομένως πολύ καλοί συνδυασμοί για την απορρόφηση του σιδήρου είναι :
• Σαλάτες με ξηρούς καρπούς, φρούτα (όπως πορτοκάλι και αβοκάντο) και σουσάμι
• Στις σαλάτες να βάζετε λεμόνι
• Στα όσπρια να βάζετε πολύ λεμόνι
• Φακόρυζο, ρεβυθόρυζο
• Το κρέας και το ψάρι να το τρώτε με σαλάτες όπως (ντοματοσαλάτα που θα έχετε και πιπεριά, σαλάτα λάχανο-καρότο, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, ντομάτα και πιπεριές, σαλάτα με σπαράγγια, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι) και ψωμί ολικής άλεσης
• Φρούτα με ξηρούς καρπούς (ειδικά φράουλες, αβοκάντο και πορτοκάλια)
• Αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς
• Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως (εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σουσάμι)
• Σαλάτες με τυρί ή αβγό και ψωμί ολικής άλεσης
Leave a Comment