Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό χώρισμα που διαιρεί την κοιλότητα της μύτης σε δύο χώρους (ρουθούνια), με σκοπό τη διευκόλυνση της ροής του αέρα. Το ένα τρίτο, περίπου, είναι χόνδρος, τα άλλα δύο τρίτα σχηματίζονται από κόκαλο.
Το διάφραγμα συμβάλλει σημαντικά:
•στην στήριξη του ρινικού σκελετού
•την διαμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης και
•στην ομαλή ροή του αέρα στο εσωτερικό της μύτης.
Το ιδανικό διάφραγμα βρίσκεται στην μέση γραμμή, χωρίζοντας την ρινική κοιλότητα σε δυο όμοιες ρινικές θαλάμες. Ωστόσο το 80% των ανθρώπων έχουν στραβό ρινικό διάφραγμα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα και από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Αρκετές φορές είτε για κληρονομικούς λόγους είτε μετά από κάποιο τραυματισμό το διάφραγμα παρεκτοπίζεται από τη μέση γραμμή και αναπτύσσεται στραβά. Αν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια απόκλιση, τότε το εσωτερικό της μύτης παρουσιάζει σημαντικό ανατομικό πρόβλημα. Το ρινικό διάφραγμα δεν είναι πλέον φυσιολογικό, ονομάζεται σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα και λέμε ότι το άτομο πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αποτελεί νόσημα, μπορεί όμως σε κάποια φάση της ζωής να προκαλέσει σημαντική δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.
Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία η μετατόπιση του διαφράγματος είναι τέτοια που προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
•Δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, από το ένα ή και τα δυο ρουθούνια
•Ρινική συμφόρηση ( συνήθως από την αντίθετη μεριά της σκολίωσης, λόγω αντιδραστικής υπερτροφίας της ρινικής κόγχης)
•Συχνές επιστάξεις (ρινορραγία), λόγω της ανώμαλης ροής του αέρα και της ξηρότητας του βλεννογόνου
•Συχνά επεισόδια ρινοκολπίτιδας, λόγω της παρεμπόδισης της παροχέτευσης των παραρρινίων κόλπων
•Κεφαλαλγία, Προσωπαλγία
•Θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο, Ροχαλητό
Όταν υπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος, τότε η μύτη παρουσιάζει δύο ασύμμετρες και άνισες ρινικές θαλάμες (κοιλότητες), γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δυσχέρεια στην αναπνοή, η οποία με τη σειρά ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας. Οι εννιά στους δέκα ανθρώπους, εμφανίζουν μικρή ή μεγάλη σκολίωση στο ρινικό τους διάφραγμα, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή και ροχαλίζουν, ενώ πιθανόν να εμφανίζουν και άλλα προβλήματα υγείας (όπως άπνοιες κατά τον ύπνο, εύκολη κόπωση, κτλ.)
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι συγγενής, δηλ. υπάρχει κατά τη γέννηση και το διάφραγμα αναπτύσσεται στραβά (σκολιωτικό διάφραγμα) ή είναι επίκτητη και συνήθως τραυματική, δηλ. μετά από κακώσεις στην περιοχή της μύτης και μπορεί να συνοδεύεται και από κάταγμα ρινικών οστών ή κάταγμα του ίδιου του διαφράγματος.
Θεραπεία
Η εγχείρηση της πλαστικής αποκατάστασης του ρινικού διαφράγματος διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Διενεργείται εξολοκλήρου μέσα από την μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές ή σημάδια. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται το σκολιωτικό τμήμα του διαφράγματος, το οποίο είναι είτε το χόνδρινο τμήμα είτε το οστέινο ή και τα δύο, και γίνεται ευθειασμός του διαφράγματος με σκοπό την αποκατάσταση των φυσιολογικών διαστημάτων των ρινικών θαλαμών (κοιλοτήτων) που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αερισμού της μύτης και την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής του ασθενούς, με σημαντική θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά το χειρουργείο χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα και αντιβιοτικά για λίγες ημέρες, ενώ του δίνονται οδηγίες για την υγιεινή της ρινικής κοιλότητα (ρινικές πλύσεις και αλοιφές).
Πρέπει να χειρουργείται;
Κάθε στραβό διάφραγμα που προκαλεί τα πιο πάνω συμπτώματα πρέπει να χειρουργείται. Διορθώνουμε το στραβό τμήμα του, ξεκουράζοντας τον οργανισμό μας δίνοντας μια ικανοποιητική αναπνοή και οξυγόνωση. Η ταλαιπωρία της επέμβασης με τις νέες τεχνικές (δεν υπάρχει πόνος και πρήξιμο) είναι ασήμαντη μπροστά στο κέρδος που έχουμε.
Leave a Comment