Οι γκρίζες ή άσπρες τρίχες είναι το σήμα-κατατεθέν ότι τα χρόνια περνάνε. Ωστόσο, οι πρώτες γκρίζες τρίχες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετά νεαρή ηλικία.
Αν και το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία γήρανσης, όταν οι πρώτες τρίχες αλλάζουν χρώμα σε μικρή ηλικία δεν είναι φυσικά σημάδι γήρατος. Έχει επιστημονική εξήγηση.
Η τρίχα αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Έναν κεντρικό άξονα (ή σκέλος) και μια ρίζα. Το πρώτο τμήμα είναι στο χρώμα που βλέπετε να έχουν τα μαλλιά σας και οι ρίζες βρίσκονται βαθύτερα, κάτω από το τριχωτό της κεφαλής σας.
Ένας σωληνοειδής ιστός κάτω από το δέρμα περιβάλλει τις ρίζες της κάθε τρίχας. Αυτοί οι ιστοί ονομάζονται θύλακες των τριχών, και είναι φτιαγμένοι από χρωστικά κύτταρα, τα οποία παράγουν συνεχώς μια χημική ουσία, τη μελανίνη. Η μελανίνη είναι αυτή που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών σας.
Η φυσική διαδικασία της γήρανσης προκαλεί τον σταδιακό θάνατο των κυττάρων χρωστικής ουσίας στα θυλάκια της τρίχας και, ως εκ τούτου, ο κεντρικός άξονας της τρίχας που εσείς βλέπετε περιέχει ολοένα και λιγότερη μελανίνη.
Το αποτέλεσμα είναι να “αδυνατίζει” διαρκώς το χρώμα των μαλλιών, το οποία τελικά εμφανίζονται ως λευκά, ασημί ή γκρι σε εμάς. Το χρώμα των μαλλιών σας καταλήγει εντελώς γκρι, επειδή, όσο μεγαλώνετε, έχετε λιγότερα κύτταρα χρωστικής ουσίας για την παραγωγή μελανίνης, τα οποία αδυνατούν να παράγουν αρκετή ουσία για να καλύψουν τις “ανάγκες” όλων των τριχών.
Από εκεί και πέρα, το αν και πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες είναι γενετικό θέμα κληρονομικότητας από τους γονείς.
Πηγή: onmed.gr