Categories: Υγεία

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει και τους άνδρες

Ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους καθώς χτυπά, αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες, και τους άνδρες!
Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) Καθηγήτρια  Χειρουργός  Μαστολόγος Ογκολόγος κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του 4ουκύκλου της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου.
«Και οι άνδρες πλήττονται από τον καρκίνο του μαστού, σε μικρό ν ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά δυστυχώς  δεν τον προσέχουν και προσέρχονται στον Μαστολόγο σε προχωρημένο στάδιο» ανέφερε η κ Μουζάκα και πρόσθεσε.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι άνδρες πάνω σ’ αυτό το θέμα. Οι λόγοι της  καθυστερημένης προσέλευσης συνδέονται με την άγνοια των ανδρών ότι καρκίνος του μαστού μπορεί να χτυπήσει και αυτούς».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΣΤΟ  ΑΝΡΙΚΟ ΣΤΗΘΟΣ
Σύμφωνα με τους Mαστολόγους τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο ανδρικό στήθος είναι:
  • Ανώδυνο ψηλαφητό ογκίδιο  συνήθως  κάτω από την περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω
  • Αλλαγή μεγέθους  και σχήματος
  • Εξέλκωση  του δέρματος
  • Έκκριμα από τη θηλή
  • Εισολκή της θηλής
  • Εξάνθημα
  • Ψηλαφητοί μασχαλιαίοι λεμφαδένες μπορεί να αποτελούν την μοναδική κλινική εκδήλωση ενός καρκίνου του μαστού
Δυστυχώς λόγω του μικρού μεγέθους η νόσος  επεκτείνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν χειρότερη πρόγνωση από τις γυναίκες.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, η ολοκλήρωση των οποίων- σύμφωνα με τον διευθυντής της κ. Βασίλη Γεωργούντζο στέφθηκε με επιτυχία, ο γενικός ιατρός κ Ευάγγελος Φραγκούλης,   τόνισε σε σχέση με τις γνωστές εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των ιατρικών εξετάσεων,  ότι «σε περιόδους ύφεσης πρέπει να γίνεται ιεράρχηση στην κατανομή των πόρων, διότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο της θεραπείας».
Ο κ. Γεώργιος Μπέλλος, Συντονιστής Γενικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, αναφέρθηκε στη σημασία του οικογενειακού ιατρού στο μείζον πρόβλημα δημόσιας αλλά και ατομικής υγείας που είναι ο καρκίνος του μαστού.
«Ο οικογενειακός ιατρός ανέφερε, έχει μια κομβικής σημασίας θέση στον καρκίνο του μαστού λόγω της εμπιστοσύνης  των ασθενών του στο πρόσωπό του,   τη δεξιότητα του να διαχειρίζεται χρόνια νοσήματα, αλλά και  την  ολιστική   προσέγγιση που έχει στην υγεία και τη νόσο».
Πρόσθεσε δε « ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει καινοτόμος  προσέγγιση της νόσου    δια μέσου μοριακής αιτιολόγησης. Αυτού του είδους η προσέγγιση (της προσωποποιημένης ή εξατομικευμένης ιατρικής) έχει επιφέρει και θα επιφέρει τεκτονικού μεγέθους αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των καρκινοπαθών. Η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολή συμπλήρωσε,  και οι επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε είναι ένα ζωντανό παράδειγμα,  με   σκοπό την αποφυγή της νόσου.  Το  γεγονός  αυτό επηρέασε την παγκόσμια κοινότητα στην εγρήγορση της στα ζητήματα της γονιδιακής και επιγονιδιακής δομής και γνώσης».
Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφών Βακάλης, Στρατιωτικός ιατρός, τ. Δ/ντης  του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του 401 ΓΣΝΑ και Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών  αναφέρθηκε στη  μερική ακτινοβόληση του μαστού μετά από συντηρητική χειρουργική επέμβαση.
«Η μέθοδος αυτή, όπως εξήγησε ο κ Βακάλης, που  είναι  ελπιδοφόρα  αφού θα επιτρέπει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ολοκληρώνουν την ακτινοθεραπεία τους  μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ η κλασσική μέθοδος ακτινοθεραπείας απαιτεί έξι εβδομάδες».
Οι εργαζόμενες ασθενείς, αλλά και οι γυναίκες που μένουν σε μεγάλη απόσταση από τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα θα διευκολύνονται με αυτή τη μέθοδο πάρα πολύ. Οι έρευνες που μελέτησαν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα της μερικής ακτινοβόλησης του μαστού, έχουν δώσει ισάξια αποτελέσματα με την κλασσική μέθοδο. Απομένει λοιπόν  να περιμένουμε λίγο χρόνο ακόμα, για να επιβεβαιωθούν  τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών  και να αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Τέλος ο κ. Λίνο Τάραντο, επίσης Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος από το Νοσοκομείο Υγεία  αναφέρθηκε και επέμεινε στην εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση  των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
www.mastologia.gr

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies