Home / Ειδήσεις / Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Υγειονομικού στους Βαλκανικούς πολέμους

Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Υγειονομικού στους Βαλκανικούς πολέμους

Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Υγειονομικού στους Βαλκανικούς πολέμους
Παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων και της ιατρικής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, η παρουσίαση του λευκώματος του δρ. Αριστείδη Διαμαντή, γιατρού-κυτταρολόγου και πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, «Το υγειονομικό των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 μέσα από φωτογραφίες και κείμενα εποχής», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους και την προσφορά του Υγειονομικού σε αυτούς. Εκδότης του λευκώματος είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με δωρεάν διανομή του.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκδοση που στηρίχθηκε σε υλικό από βιβλία, φωτογραφίες, δημοσιεύματα ακόμη και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της στρατιωτικής ιατρικής της πατρίδας μας και που επί σειρά ετών συνέλεγε ο συγγραφέας του Λευκώματος.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου παρευρέθησαν οι: Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, η Βουλευτής Τάνια Ιακωβίδου, ο Βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος και πολλοί άλλοι.
Τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν, ο Υποπτέραρχος και Διευθυντής ΓΕΕΘΑ Χρήστος Γρηγορέας –ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ- ο Αντιστράτηγος και Πρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Νικόλαος Μακρής, ο Υποπτέραρχος και Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΑ Στέφανος Φουρλεμάδης, , o Υποναύαρχος – ιατρός, Διευθυντής Υγειονομικού Ναυτικού Ευάγγελος Νεονάκης, ο Υποστράτηγος και Γενικός Διευθυντής του ΝΜΤΣ Ιωάννης Αγγελάκας, ο Πλοίαρχος και Πρόεδρος ΑΝΥΕ Κωνσταντίνος Παϊβανάς , ο Ταξίαρχος – Ιατρός κ. Σιάπκας Γεώργιος Δντης 401 ΓΣΝΑ, ο Αρχιπλοίαρχος – Διευθυντής Ν.Ν.Α. Αναστάσιος Σπανός, ο Ταξίαρχος -Διοικητής της ΣΣΑΣ Κωνσταντίνος Παγουρόπουλος, ο Ταξίαρχος – Ιατρός κ. Χατζηγεωργίου Γ. Υπδντης 251 ΓΝΑ, ο Αντιπτέραρχος ε.α και Πρόεδρος της εταιρείας Στρατιωτικής Ιατρικής  Δημήτρης Γοργογιάννης, ο Πρόεδρος συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ κ. Αντωνιάδης Ιωάννης και η Διοικητής ΣΑΝ  Ταξίαρχος Εύα Ξανθοπούλου.
Στην έναρξη της παρουσίασης του Λευκώματος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  Γιώργος Πατούλης ο οποίος παρέδωσε το Λεύκωμα στην Υφυπουργό Υγείας, κα Παπακώστα, στον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ, Υποπτέραρχο και Διευθυντή Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Χρήστο Γρηγορέα και στον Υποναύαρχο και Διευθυντή Υγειονομικού του Ναυτικού Βαγγέλη Νεονάκη.
Την παρουσίαση του Λευκώματος έκαναν ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιστορικός της ιατρικής και συγγραφέας κ. Λάζαρος Βλαδίμηρος και ο κ. Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και  συντονιστής του εγχειρήματος.
Ο συγγραφέας Αριστείδης Διαμαντής λαμβάνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του λευκώματος, που δεν είναι άλλοι από την προσωπική του ματιά στο υγειονομικό των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων του 1912-13, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αφομοίωσε την ηρωική εκείνη περίοδο.
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ, κ. Χρήστος Γρηγορέας, απένειμε τιμητική πλακέτα, εκ μέρους της Διεύθυνσης Υγειονομικού, στον συγγραφέα και πλοίαρχο, κ. Αριστείδη Διαμαντή.
Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης, τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του ΙΣΑ  στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων , για την προσφορά της στο Έθνος  την οποία παρέλαβε εκ μέρους της σχολής ο αρχιλοχίας μαθητής VI της ΣΣΑΣ και Αρχηγός της Σχολής Αναστάσιος Μητσάκος.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ   ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν …