Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από επίσημο βρετανικό φορέα, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αδύνατη για έναν στους πέντε καρδιοπαθείς.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 1.500 άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα που ρωτήθηκαν, το 32% δήλωσε ότι είχε πλέον σεξουαλικές επαφές σε αραιά χρονικά διαστήματα, ενώ το 19% δήλωσε την πλήρη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας σαν αποτέλεσμα του προβλήματος υγείας. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες, μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο να πάθει καρδιακή προσβολή ή ανακοπή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια, φθάνει εύκολα στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον πολύ μεγάλος ο αριθμός των καρδιοπαθών που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί.
Οι ειδικοί τονίζουν πως σαφώς ο λόγος διακοπής της σεξουαλικής δραστηριότητας των ασθενών δεν είναι μόνο οι φυσικές επιπτώσεις που έχουν τα καρδιακά νοσήματα. Το 14% αποκάλυψε ότι η συναισθηματική επίδραση της κατάστασης της υγείας τους ήταν αυτή που τους έκανε να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, ενώ το 5% ανέφερε ότι οι ουλές από το χειρουργείο δεν τους επέτρεπε να νιώθουν σεξουαλικά ελκυστικοί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 36χρονου άνδρα, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή την ημέρα των Χριστουγέννων του 2011 και από τότε δυσκολεύεται να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό του. Ο ίδιος αναφέρει ότι μετά την καρδιακή προσβολή η σεξουαλική πράξη δεν μπορούσε να είναι αυθόρμητη. Έπρεπε να την προγραμματίσει, έτσι ώστε να σκέφτεται τι θα φορέσει για να καλύψει τις ουλές και τις μελανιές. Ο νεαρός άνδρας αναγνωρίζει τη σημασία της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μια σχέση καθώς και την επίπτωση που είχε η φυσική του απομάκρυνση στη σχέση του με τη σύζυγό του και παροτρύνει όλους τους καρδιοπαθείς να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να έχουν και πάλι μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Τονίζει, μάλιστα, ότι μπορεί στην αρχή η ανάκτηση μιας φυσιολογικής σεξουαλικής δραστηριότητας να είναι πολύ δύσκολη, αλλά χρειάζεται χρόνος και δεν πρέπει κάποιος να απογοητεύεται.
Οι ειδικοί τονίζουν την αναγκαιότητα της ανοιχτής συζήτησης μεταξύ των ασθενών και των ιατρών αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, έτσι ώστε να χορηγηθεί στους καρδιοπαθείς ειδική θεραπεία ή συμβουλευτική καθοδήγηση, εάν χρειαστεί.
Πολλές φορές, για παράδειγμα, προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία βάζουν επιπλέον εμπόδια στη σεξουαλική πράξη, τα οποία όμως μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν. Το πιο σημαντικό βήμα, ωστόσο, είναι να αναγνωριστούν τα άτομα που χρειάζονται αυτού του είδους τη βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας να δραστηριοποιηθούν, έτσι ώστε να περιφρουρήσουν τη σεξουαλική υγεία των καρδιολογικών ασθενών.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment