Η κα Θάλεια Τσαχαλίνα, είναι η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος που ανακηρύσσεται εταίρος (fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας!
Η απονομή του περιζήτητου διεθνώς τίτλου στην Ελληνίδα επιστήμονα έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Βρετανίας, Καθηγητή κο David Richmond, σε μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο Λονδίνο.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που εκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία και της απονέμεται επίσημα το 2004 ο τίτλος του Ειδικού Χειρουργού Γυναικολογικής Ογκολογίας από την Ειδική Επιτροπή Εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη πρωτιά για την κα Τσαχαλίνα. Το 2007 και ενώ εργαζόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία νέα τεχνική μία λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση σε νεαρή ασθενή που έπασχε από γυναικολογικό καρκίνο. Συγκεκριμένα, η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική οπισθοπεριτοναική πυελική λεμφαδενεκτομή, λήψη πολλαπλών βιοψιών από άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας για σταδιοποίηση σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.
Επίσης, το 2009, πραγματοποίησε πάλι για πρώτη φορά επέμβαση, προσφέροντας ελπίδες να αποκτήσουν παιδί σε γυναίκες, που έχουν «χτυπηθεί» από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε σε νέα ασθενή, που είχε σε αρχικό στάδιο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λέγεται ριζική εκτομή τραχήλου και λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή.
Ουσιαστικά με αυτή τη μέθοδο αφαιρείται λαπαροσκοπικά από τον κόλπο, μόνο ο τράχηλος που έχει υποστεί τη βλάβη από τον καρκίνο και οι λεμφαδένες και διατηρούνται η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρούνται όλα τα γεννητικά όργανα της ασθενούς, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει παιδιά.
Η κα Τσαχαλίνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκπαιδεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία και εκεί εργάστηκε σε διεθνώς καταξιωμένα νοσοκομεία, όπως Hammersmith Hospital, St. George’s hospital, Royal Marsden hospital και Queen Charlotte’s hospital.
Kατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαίδευσής της απέκτησε τεράστια κλινική εμπειρία σε όλους τους τομείς της μαιευτικής και γυναικολογίας. Από τον 2ο χρόνο της ειδικότητάς της Royal Marsden Hospital, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Ευρώπης συνειδητοποίησε ότι σε αυτό ήθελε να αφιερωθεί: την φροντίδα της γυναίκας που πάσχει από καρκίνο.
Στη συνέχεια ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εξετάσεις του Αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (MRCOG) κατέλαβε ειδικό αριθμό εξειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε με συνέπεια και συστηματικότητα για 6 χρόνια περνώντας από όλες τις βαθμίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Specialist Registrar, Senior Registrar) και φτάνοντας στον σημαντικό και τιμητικό βαθμό του Subspecialty Fellow (εταίρου εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Αγγλίας) στην Γυναικολογική Ογκολογία.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com