ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Ο ιός Έμπολα. Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;
επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
16/10/14
Το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα παρέδωσε τις ποσότητες του σκευάσματος ZMapp στην Ισπανία το Σεπτέμβριο και στη Νορβηγία αυτόν το μήνα, έπειτα από αίτημα των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Κίρεν. Το φάρμακο αυτό βρίσκεται στο πειραματικό στάδιο, καθώς έχει παρασκευαστεί για χρήση σε ζώα.
Μία νοσοκόμα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση αυτήν την εβδομάδα αφότου προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε ασθενείς με Έμπολα. Μία Νορβηγίδα γιατρός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε και διακομίστηκε στην πατρίδα της για νοσηλεία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση την περασμένη εβδομάδα.
Ο καναδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε αρκετές δόσεις του φαρμάκου ZMapp στην Ισπανία και τη Νορβηγία. Σχεδιάζει να κρατήσει όλο το υπόλοιπο απόθεμα στον Καναδά για να το χρησιμοποιήσει σε έρευνες ή για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εντός της χώρας.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει λάβει ακόμα τις 800 δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, δωρεά του Καναδά. Τόσο ο Καναδός αξιωματούχος όσο και η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Νίκα Αλεξάντερ δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να διευκρινίσουν πότε ο Καναδάς θα στείλει το εμβόλιο στον ΠΟΥ στη Γενεύη.
15/10/14
Εξαπλώνεται γεωγραφικά η επιδημία του Έμπολα
_____________________________
Με αγωνία παρακολουθεί όλος ο κόσμος την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Έως τώρα τα θύματα στην Αφρική ανέρχονται σε χιλιάδες ενώ έχει οδηγήσει σε πανικό Ευρώπη, Ασια και Αμερική καθώς μετρούν με τη σειρά τους θανατηφόρα κρούσματα.
Το διαδικτυακό πόρταλ Business Insider παρουσιάζει ένα γράφημα με ποιες θα είναι οι χώρες που επρόκειτο να «χτυπήσει» ο Έμπολα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Βιολογίας του πανεπιστημίου Northeastern στη Βοστώνη.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, βασικός σύμμαχος του ιού είναι τα αεροπλάνα εξαιτίας των εκατομμυρίων επιβατών που μετακινούνται καθημερινά.
«Οι ιοί πάντοτε… ταξίδευαν. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι μπορούν να ταξιδέψουν με την ταχύτητα ενός τζετ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Howard Marke μιλώντας στους New York Times:
Το αισιόδοξο είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα σε αντίθεση με την Γκάνα και τις ΗΠΑ που κινδυνεύουν άμεσα.
Υπερδιπλάσιοι οι πραγματικοί αριθμοί των περιστατικών
Συγκεκριμένα, ο Μπρους Αϊλγουαρντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε στο Associated Press ότι αν δεν εντατικοποιηθούν τα μέτρα κατά του Εμπολα παγκοσμίως, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν» και παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει για τεράστια κινητοποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί ο δραματικά αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα υπάρχουν μέχρι και 10.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα σε δύο μήνες.
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, υπάρχουν περίπου 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα, βάσει των πληροφοριών του ΠΟΥ, αλλά πολλά από αυτά τα κρούματα δεν είναι επιβεβαιωμένα.
Ο Αϊλγουαρντ πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ έχει στόχο να απομονώσει το 70% των κρουσμάτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να αποτρέψει την εξάπλωσή του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά την οποία αμφότεροι συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για «την αποφασιστική αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Ομπάμα είχε επίσης επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με το θέμα, κατά την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κέντρων θεραπείας στις αφρικανικές χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό.
Νωρίτερα, ο Ομπάμα ενημερώθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχετικά με μια έρευνα που διεξήχθη σε σχέση με «την προφανή παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου των λοιμώξεων» σε νοσοκομείο του Ντάλας.
«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα αυτή θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και τα στοιχεία της να ενσωματωθούν στα μελλοντικά σχέδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
13/10/14
ΗΠΑ: Χρειάζεται επανεξέταση η αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα
«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον ιό Έμπολα. Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συναγερμός στο Βέλγιο από ύποπτο κρούσμα Εμπολα – Σε καραντίνα άνδρας που μπήκε στη χώρα με συμπτώματα του ιού
12/10/14
Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται για γυναίκα ή άντρα, και δεν επιβεβαιώνουν την είδηση που μετέδωσε το CNN ότι πρόκειται για νοσηλεύτρια.
Ο δεύτερος ασθενής εκδήλωσε χαμηλό πυρετό το βράδυ της Παρασκευής, απομονώθηκε και υποβλήθηκε στις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη του ιού.
«Γνωρίζαμε ότι ένα δεύτερο κρούσμα ήταν πιθανό και προετοιμαζόμασταν γι’ αυτό το ενδεχόμενο» ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Λάκι.
«Φορούσε πλήρη προστατευτική στολή»Εντονο προβληματισμό προκαλεί όμως, το γεγονός ότι το άτομο αυτό χρησιμοποιούσε προστατευτική ενδυμασία ενώ φρόντιζε τον λιβεριανό ασθενή, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον Νταν Βάργκα, αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας του Τέξας, ο νοσηλευτής (ή η νοσηλεύτρια) παρακολουθούσε μόνος του τον εαυτό του για να εντοπίσει τυχόν συμπτώματα της ασθένειας και όταν παρουσίασε χαμηλό πυρετό, την Παρασκευή, έσπευσε στο νοσοκομείο.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν αποστείλει δείγματα, ήταν αρνητικά δήλωσε η Γιοβάνκα Κόστοφσκα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ.
“Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι υγιείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, υπογράμμισε. Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε χθες Παρασκευή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. “Ζητάμε από τους Καναδούς που ζουν στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις εγκαταλείψουν”, ανέφερε η Ρόνα Αμπροουζ υπουργός Υγείας της χώρας. Η Αμπροουζ εξήγησε ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στον Καναδά προερχόμενοι από τις χώρες αυτές θα ελέγχονται.
10/10/14
ΠΟΥ Ο Έμπολα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ όσο περιμέναμε
Εντείνονται τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό. Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες. Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ». Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.
Πειραματική χορήγηση εμβολίου
9/10/14
«Αισθάνομαι καλύτερα. Η θεραπεία είναι αργή αλλά πάω καλύτερα. Υποπτεύθηκα τι έχω γιατί φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές. Πήρα λοιπόν το κινητό μου και είδα ότι είχαν γράψει στην Ελ Παΐς πως ήμουν θετική στον Έμπολα. Αλλά δεν μου το είχε πει κανείς. Δεν μου είπε κανένας ευθέως…ξέρεις έχεις Έμπολα».
Παρά τις αντιδράσεις θανατώθηκε τελικά ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της νοσοκόμας, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο σκύλος ήταν πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια.
Σύμφωνα με το CNN, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο για τον θανατηφόρο ιό.
«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξάπλωση του Εμπολα στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση για τέσσερα νέα κρούσματα στην Ισπανία.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Current Outbreaks», βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία.
Ήδη πάντως, πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τς πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν οι πτήσεις, για παράδειγμα κατά 80%, τότε οι πιθανότητες να μεταφερθεί ένα κρούσμα του Έμπολα στις δύο αυτές ευρωπαικές χώρες, παραμένουν σημαντικές (στη Γαλλία, 25% και στην Βρετανία 15%).
Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Γαλλία κινδυνεύει περισσότερο διότι, οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει καθώς αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως,οι Βρυξέλλες, όπου ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν παρέμεινε επί επτά ώρες μέχρι να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών που θα τον μετέφερε έως την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν λιγότερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Στις ΗΠΑ,σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος.
Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού συνδέεται άμεσα και με τις περικοπές, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ). Οι χιλιάδες απολύσεις και κυρίως η μείωση κατά 35% στο προσωπικό, που αναλάμβανε την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να μην μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε όλες τις εστίες εμφάνισης του ιού με επαρκές προσωπικό. Παράλληλα ο ΠΟΥ είχε υποστεί ένα είδος «ιδιωτικοποίησης» της λειτουργίας του, καθώς το 80% του προϋπολογισμού του στηρίζεται πλέον σε δωρεές και μόνο το 20% έρχεται απευθείας από το ταμείο του ΟΗΕ. Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε και ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζέισον Κόουν, είναι η «τεράστια απουσία ηγεσίας και κεντρικού συντονισμού», που θα έπρεπε να ασκεί ο ΠΟΥ. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που ασκούν κριτική στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, παρά το τιτάνιο έργο που προσφέρουν, αποτελούν μάλλον μέρος του προβλήματος παρά τις λύσης. Η διεθνής τάση στο χώρο της υγείας για την αντικατάσταση των κεντρικών κυβερνητικών δομών με ΜΚΟ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αδυναμία κεντρικού συντονισμού στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας.
Καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Εμπολα θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού, μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επιβάλει ακόμη περιορισμούς στις πτήσεις για τις χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αντίθετα, τόσο η British Airways, όσο και η Emirates δεν πραγματοποιούν ταξίδια, ενώ η Air France έχει αποκλείσει από τους προορισμούς της τη Σιέρα Λεόνε.
Οσο για την Ελλάδα διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.
Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.
Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment